Bez pucnjave u američkim školama

Novosadske kovid ambulante dežuraju non stop
14/04/2020
Ozoniranje prostorija, ali ne i krvi
21/04/2020

Bez pucnjave u američkim školama

Protekli mesec mesec bio je prvi mart od 2002. godine da u Sjedinjenim Državama nije bilo pucnjave u školama jer su sve škole u zemlji bile zatvorene. Prema studiji harvardskog New England Journal of Medicine, nasilje uz upotrebu vatrenog oružja je vodeći uzrok smrti dece u SAD.

Ali prodaja pištolja u SAD-u naglo je skocila otkad su se pojavili prvi slučajevi virusa kovid 19, a samo u martu prodato je 2 miliona pušaka što je bio najveći ukupan porast prodaje vatrenog oružja još od 2015. godine.

Prema saopštenju organizacije koja prati nasilje vatrenim oružjem u SAD-u, Everytown for Gun Safety (EGS), u školskim kampusima je u martu 2020. godine bilo sedam pucnjava.

Međutim, četiri su nazvani slučajnim incidentima. Jedna pucnjava se dogodila između odraslih na srednjoškolskom fudbalskom igralištu, a dve na kampusu fakulteta, ali u pucnjavu nisu bili uključeni studenti.

Everytown Researč navodi da je tokom 2020. bilo najmanje 33 incidenta pucnjave na školskim terenima sa deset smrtnih slučajeva i 15 povređenih.

Poređenja radi u 2019. godini bilo je 130 incidenata sa pucnjavom 32 smrtna slucaja i 77 povrijeđenih.

Pandemija kovid 19 izmenila je i druge aspekte američkog života.

Zagađenje vazduhaje značajno je opalo, omogućavajuci predstavu kako bi mogao izgledati svet u eri bez potrošnje uglja.

NASA je otkrila da je zagadenje nad Njujorkom i drugim velikim gradskim oblastima na severoistoku SAD-a u martu 2020. bilo niže za trećinu.

Amerikanci takođe usvajaju pse i mačke iz skloništa kao nikad do sada. Otkako je koronavirus prvi put “sletio” u SAD, nebrojeno je priča o skloništima u kojima je nestalo kućnih ljubimaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.