Oboleli od korona virusa u stabilnom stanju

Mere za sprečavanje širenja virusa korona
11/03/2020
Kad stiže vakcina protiv korone
13/03/2020

Oboleli od korona virusa u stabilnom stanju

Prisustvo korona virusa potvrđeno je kod još pet osoba, tako da se broj obolelih popeo na 24, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ministar Zlatibor Lončar izjavio je da je u Infektivnoj klinici u Beogradu virus potvrđen kod petoro ljudi koji su, kako je ocenio, “u apsolutno dobrom stanju”.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Lončar je izjavio da je od tih pet osoba, četvoro već otišlo u kućnu izolaciju. Jedna osoba je zadržana na bolničkom praćenju jer se požalila na tegobe, međutim, kazao je ministar, “ni ta osoba nema nikakve teže simptome, ali želimo da uradimo dijagnostiku do kraja”. Lončar je demantovao navode pojedinih medija da je umro čovek koji je zbog koronavirusa lečen u Infektivnoj klinici u Novom Sadu.
“Taj čovek je živ i nešto je bolje nego juče, ali je i dalje u teškom stanju”, kazao je Lončar i pozvao medije da ne objavljuju neproverene informacije.
Dodao je da je kod jednog mladića iz Iriga, za koga su pojedini mediji naveli da je možda pozitivan na korona virus, utvrđeno da nije zaražen.
“Nema razloga da unosimo paniku među građane. Niko od zaraženih nije životno ugrožen, jedino jedan stariji čovek u Novom Sadu koji ima i dijabetes i probleme s bubrezima”, naveo je Lončar.

U kasnim večernjim satima građanima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najavio je da će se od sutra Infektivna klinika u Beogradu i posebna odeljenja kliničkih centara u Novom Sadu i Nišu baviti isključivo osobama zaraženim korona virusom. Naglasio je i da Srbija trenutno raspolaže sa 1.008 respiratora što je kako je naveo, tri puta više nego 2009. godine kada je zbog svinjskog gripa po zvaničnim podacima u Srbiji umrlo 137 osoba.

Vučić je najavio eventualno pomeranje izbora. Posle posle posete Nemačkoj planirane za nedelju, 15. mart, kako je rekao, pozvaće na razgovore predstavnike svih izbornih lista kako bi se dogovorili kako da kampanja bude organizovana i da li je potrebno održavanje izbora odložiti za pet, deset ili 15 dana. Dodao je da će premijerki Ani Brnabić predložiti da na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije budu formirana dva krizna štaba: jedan koji će se baviti medicinskim aspektima krize izazvane korona virusom, a drugi koji će raditi na otklananju posledica te pandemije na privredu Srbije.

Pročitajte i http://zdravlje-vodic.rs/kome-da-se-javite-ako-sumnjate-na-korona-virus/ i http://zdravlje-vodic.rs/mere-za-sprecavanje-sirenja-virusa-korona/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.