Oboleli od korona virusa u stabilnom stanju
12/03/2020
Ne uzimajte lekove na svoju ruku
14/03/2020

Kad stiže vakcina protiv korone

Vakcine protiv korona virusa neće ugledati svetlost dana barem još godinu dana, jedan je od zaključka međunarodne video konferencije Kine i zemalja centralne i istočne Evrope o suzbijanju posledica virusa Kovid-19. Kineski stručnjaci koji su razmenjivali iskustva sa kolegama putem video linka naglasili su da veoma značajno sprečiti širenje ove bolesti, pre svega poštovanjem pravila izolacije, samoizolacije i zabrane masovnih okupljanja.

Inače, u Srbiji je danas Kovid 19 potvrđen kod 35 osoba, a testirano je ukupno 239 ljudi. Istovremeno, u Kini broj zaraženih opada. U četvrtak je zabeleženo osam novih slučaja korona virusa, dok je dan ranije taj broj bio 15. Ukupan broj zaraženih u toj zemlji je 80.813, dok je broj žrtava dostigao 3.176 do četvrtka uveče. Iako imaju najveći broj obolelih, Kinezi su najuspešniji u kontroli ove bolesti.

Naši lekari, epidemiolozi i predstavnici vlasti okupili su se u Palati “Srbija” kako bi čuli savete kineskih kolega. Tom prilikom prikazane su prezentacije o procedurama i instrukcijama za sprovođenje svih poslova iz oblasti zdravstvene zaštite, kao i o načinu sprovođenja protokola. Kineski učesnici predstavili su način širenja i razvoja opasnog virusa, počev od pojave prvog slučaja. Prikazana je i starosna i rodna statistika zaraženog stanovništva.

Inače,okupljeni novinari su bili zbunjeni jer predstavnici Srbije koji su učestvovali u konferenciji nisu nosili zaštitne maske za razliku od kineskih državljana koji žive i rade u našoj zemlji, a koji su prisustvovali ovom događaju. Svi oni nisu skidali zaštitne maske.

Na pitanje novinara ko pravilno postupa, gosti ili domaćini, direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbija Goran Stevanović izjavio je da je procena stručnjaka da u našoj zemlji maske još uvek nisu obavezne.„Procena kineskih vlasti i njihove epidemiološke službe je da je ta mere potrebna. Da li će se situacija promeniti i u Srbiji za dan, dva videćemo ”, izjavio je dr Stevanović.

Podsetio je da su Kinezi izuzetno disciplinovan narod, da poštuju preporuke vlasti i kada su na teritoriji Kine i kada izađu iz zemlje. „Najbolju saradnju smo imali sa pacijentima koji su kineskog porekla. 

Svaku preporuku koju su dobili su apsolutno ispoštovali, što nije uvek slučaj sa našim građanima”, naglasio je direktor Infektivne klinike.

Savetnik ambasadora Kine u Srbiji Jišu Tjan naglasio je da je svet danas kao jedna kuća i da zbog toga moramo da delujemo solidarno, da preduzimamo zajedničke akcije i  pružimo napore da pobedimo taj virus na dobrobit čovečanstva.

Temperatura, kašalj, malaksalost

U saopštenju Vlade Srbije o ovom događaju navedeno je da je na međunarodnoj konferenciji bilo je reči o uobičajenim simptomima koji mogu ukazivati na zaraženost KOVID-19, a to su: povišena temperatura, suvi kašalj i malaksalost. Kineski učesnici su poslali poruku svima da je celokupna društvena zajednica dužna da učestvuje odgovorno u ranoj detekciji, prijavi simptoma, a ukoliko bude potrebe i u daljoj izolaciji zaraženih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.