Mere za sprečavanje širenja virusa korona

Sedam novih slučajeva korona virusa u Srbiji
11/03/2020
Oboleli od korona virusa u stabilnom stanju
12/03/2020

Mere za sprečavanje širenja virusa korona

Zabrana javnih skupova u zatvorenim prostorijama sa više od 100 ljudi, zatvaranje granica za državljane pet država, zabrana putovanja zdravstvenim i socijalnim radnicima u zemlje u kojima se korona virus ubrzano širi, neke su od mera kojima država pokušava da spreči nekontrolisano širenje ovog virusa.

Na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije nadležni su još jednom apelovali na sve građane koji su boravili u ugroženim područjima da se jave lekarima.

Za sada, kako je rečeno, nije neophodno obustaviti nastavu u školama i na fakultetima jer deca nisu deo ugrožene populacije, ali mogu da budu prenosioci virusa.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se posebne mere po pitanju korona virusa donose za migrante i da svako od migranata ko uđe na teritoriju Srbije prvo ide u karantin.Od 12 zaraženih osoba u Srbiji, stanje jednog obolelog je ozbiljno, dok ostali pacijenti imaju srednje ili lakše simptome. Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović ponovio je još jednom da građani ostanu kod kuće ukoliko primete da su bolesni, da se jave epidemiološkim službama i da ne idu na posao. Petrović je istakao da je važno održavati distancu, tačnije da bi trebalo da se izbegavaju suvišni kontakti.

Sve pobrojane mere, kako je pojasnio epidemilog Predrag Kon, usmerene su na usporavanje širenja virusa. Na konferenciji u Predsedništvu Kon je objasnio da smo na početku prenošenja korona virusa i da se sada tačno zna na koji način su građani zaraženi. Uskoro će doći do lokalne transmisije, što znači da će početi da obolevaju i oni koji su bili u kontaktu sa 12 osoba kod kojih je prisustvo virusa potvrđeno.

Kon je rekao da epidemiolozi upravo dnevno prate neke od kontakata sa zaraženim i da je ogroman broj „nevidljivih ljudi” koji ispituju kontakte sa zaraženima i sprečavaju eksplozivni prenos. „ To je značajno da ne bi došlo do nagle eksplozije i obolevanja sa teškim formama. Ako uspemo da ga usporimo, imaćemo manje teških slučajeva i manje evetualno fatalnih ishoda”, rekao je Kon.

Mera zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru će, kaže Kon, doprineti sprečavanju širenja virusa.

Naveo je da je ta mera korisna u ovom trenutku, da će biti poteškoća u njenom sprovođenju, ali da će se njeni pozitivni rezultati uočiti kada se podaci uporede sa drugim zemljama gde je došlo do eksplozije virusa.

Na sastanku je, kaže, zauzet jedinstven stav da ne treba zatvarati škole jer, kako je objasnio, bolest nije pokazala tešku formu kod dece škoslkog uzrasta. „Nastavićemo sa posebim praćenjem i respiratornih i obolenja sličnih gripu kod šolske dece, pratićemo izostajanje iz škole. Ako se primeti bilo šta što je povezano sa većim odsustvovanjem, ima smisla donositi mere zatvaranja škola”, kaže Kon.

U Italiji, koja je najviše pogođena ovim virusom, samo za 24 časa je umrlo 168 ljudi. Zabeleženo je novih 977 obolelih, pa je sada u Italiji 10.149 obolelih, što je oko 10 posto više nego dan ranije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.