Nova pravila i za VTO

Obavezan negativan test ili sledi izolacija
10/05/2020
Za vikend zatvoren dom zdravlja
15/05/2020

Nova pravila i za VTO

Posle dva meseca pauze omogućen je nastavak programa vantelesne oplodnje uz poštovanje i ispunjavanje određenih uslova, ali i uz preporuku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju. To je izjavio profesor dr Aleksandar Ljubić, vrhunski stručnjak iz oblasti ginekologije i akušerstva, iz MediGroup sistema u svom onlajn predavanju putem Zoom platforme na temu steriliteta, reprodukcije i kovid-19.
Profesor je napomenuo da je, nakon što je vantelesna oplodnja prema svetskim preporukama stopirana zbog epidemije virusa Covid-19, došlo do promene algoritama lečenja parova koji imaju problem sa začećem. Profesor Ljubić je istakao da će nastavak programa VTO biti integrisan u tri nivoa, od kojih je jedan vezan za pacijente.

– Sve naše pacijente koji su sa nestrpljenjem čekali povoljniju epidemiološku sliku kako bi ušli u postupak vantelesne oplodnje, prvo trijažiramo upitnikom koji se radi dve nedelje pre početka bilo kog postupka. One koji negativno odgovore na svih 15 pitanja koja su deo upitnika za trijažu, uključujemo u program. Oni koji imaju neke od simptoma ili imaju potencijalno pozitivnu trijažu sa nekim od odgovora, analiziramo pre uključivanja u program, a one koji imaju simptome ili su pozitivni na kovid-19 isključujemo iz programa – napominje`profesor.

Oni koji su po bilo kom pitanju bili sumnjivi, a negativna su im antitela na korona virus, takođe, pripadaju grupi sa kojom se nastavlja do kraja tok vantelesne oplodnje.
Na pitanje o proceni embriona i potrebi za nekom dodatnom tehnologijom u vreme COVID-19 infekcije, profesor je odgovorio da postoje neizvazivni načini procene stanja embriona, koje zovemo time laps ili embrioskopija, kao i invazivni načini koji se odnose na preimplantaciono genetsko testiranje. Primena ovih tehnologija i dalje zavisi od medicinskih indikacija i ne primenjuje se samo zbog pandemije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.