Na VMA pregledano više od 2.300 pacijenta

Korona ušla i na”Dedinje”
06/04/2020
Kon: Neophodna potpuna zabrana kontakata, nema kućnog lečenja
07/04/2020

Na VMA pregledano više od 2.300 pacijenta

Vojnomedicinska akademija jedna je dve bolnice u Beogradu koja svaki dan dežura i prima pacijente koji zahtevaju lečenje, a nemaju simptome virusa Kovid 19. Na prijemno-trijažnom punktu ispred Centra hitne pomoći VMA od 25. marta do 6. aprila pregledano je 2.350 građana.

Tada je, nakon konsultacija sa ekspertskim timom Narodne Republike Kine, a po nalogu republičkog i Kriznog štaba za suzbijanje bolesti Kovid 19, doneta odluka da VMA nije adekvatna bolnica za prijem pacijenata obolelih od korona virusa, zbog sistema centralne ventilacije. Zbog toga su u ovu kliniku upućivani svi pacijenti kojima je hitna medicinska pomoć neophodna, nezavisno od vrste zdravstvenog osiguranja.

Tokom dva dana, 25. i 26. marta 2020. iz Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, u kojoj se leče pacijenati zaraženi kovidom, na nastavak hospitalnog lečenja u VMA upućeno je 55 pacijenata, dok je iz Kliničkog centra Srbije premešteno šest pacijenata. Iz KBC Zvezdara u VMA, na nastavak dijaliznog lečenja, upućena su 72 pacijenta.

U istom periodu posle trijaže, u Centru hitne pomoći VMA pregledana su 1.383 pacijenta čije je zdravstveno stanje zahtevalo dalje dijagnostičke i terapijske procedure. Od toga, na stacionarno lečenje u VMA primljena su 274 pacijenta, 239 civilnih i 35 vojnih osiguranika, i urađeno je 47 hitnih operativnih procedura, saopšteno je iz ove ustanove.

Osim osoblja ove klinike u Beogradu svaki dan dežura i KBC “Bežanijska kosa” kao i po jedna dečja klinika. Njima se mogu obratiti svi gtrađani koji imaju zdravstvene tegobe koje nemaju veze sa simptomima korona virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.