Kon: Neophodna potpuna zabrana kontakata, nema kućnog lečenja

Na VMA pregledano više od 2.300 pacijenta
06/04/2020
Sve više porođaja u Višegradskoj
07/04/2020

Kon: Neophodna potpuna zabrana kontakata, nema kućnog lečenja

Za ovom merom neće biti potrebe ukoliko svi shvate da je, i bez policijskog sata, bolje da se tako ponašamo

Zaraženi virusom Kovid 19, ma koliko da imaju blagu simptome, neće više moći da se leče kod kuće. Naime, Ministarstvo zdravlja i Institut za zaštitu javnog zdravlja “Dr Milan Jovanović Batut” prosledili su naredbu lokalnim samoupravama da svi pacijenti kod kojih je potvrđen virus moraju da budu upućeni u privremene bolnice u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, pa makar bili i bez ikakvih simptoma. Epidemiolog Predrag Kon pojasnio je da je kućna izolacija ukinuta kako bi bilo sprečeno dalje širenje virusa i dodao da će pojedine grupe građana biti izuzete od te odluke. Tačnije, u privremene bolnice neće biti smeštane trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, pacijenti na hemodijalizi i osobe sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima.
Na današnjoj konferenciji za novinare dr Darija Kisić Tepavčević je naglasila da je u poslednja 24 sata virus Kovid 19 potvrđen kod 247 osoba, pa je broj obolelih porastao na 2.447. Nažalost, preminule su tri osobe – dva muškarca i jedna žena, prosečne starosti 62,66 godina. U teškom stanju je 109 pacijenata koji su priključeni na respirator, dok je hospitalizovano 1. 394 pacijenata. Od ukupnog broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji oko 8,3 odsto zdravstveni radnici.
Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević objasnila je da se ukida samo kućna izolacija, ali ne i kućna samoizolacija.
“Kućna samoizolacija odnosi se na osobe koje su bile u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena infekcija, kod njih se ne može raditi odmah testiranje, zato što virus mora da se razmnoži da bi mogao da se detektuje. Te osobe se testiraju ili kada dobiju simptome ili kada istekne period samoizolacije pre nego što se vrate svojim društvenim aktivnostima”, pojasnila je Kisić.
U privremenim bolnicama, kako je rečeno, biće dosta zdravstvenih radnika koji će kontrolisati pacijente. Inače, prema jučerašnjim podacima, u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu smeštena su 104 pacijenta, dok je danas broj pacijenata u niškoj hali “Čair” iznosio 64, a na Novosadskom sajmu 38.
Predrag Kon je istakao da se sada nalazimo u maksimumu, koji će trajati još narednih osam do 10 dana i da bi mere zabrane kretanja 24 sata, imale smisla za Beograd i još neka žarišta. Naveo je da je njegov predlog da u narednih osam do 10 dana bude uvedena potpuna zabrana kontakata, a ako mora, onda i kretanja, u pojedinim žarištima. Za ovom merom, kako je rekao, neće biti potrebe ukoliko svi shvate da je, i bez policijskog sata, bolje da se tako ponašamo.
“Što se mog predloga tiče, on je potpuno jasan – 24 sata u narednih osam do 10 dana apsolutne zabrane kontakata. Ako mora onda i kretanja, ali kontakata da”, rekao je Kon odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.
Istakao je da to pitanje nije bilo na Kriznom štabu još, i da je reč o njegovom stavu kao epidemiologa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.