“Milioni razloga” da i oni dobiju šansu

Maljković: Devojčice, zaslužujete šansu da igrate
05/10/2021
Oboleli od cistične fibroze dobijaju inovativnu terapiju
08/10/2021

“Milioni razloga” da i oni dobiju šansu

Svetski dan cerebralne paralize obeležen je danas na Trgu republike pod sloganom „Milioni razloga”. Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević poručila je da je moto ovogodišnjeg 6. oktobra promovisanje Dana cerebralne paralize kao društvenog pokreta kojim se slavi i potvrđuje život 17 miliona ljudi koji žive sa cerebralnom paralizom širom sveta.

– Grad Beograd već četvrtu godinu zaredom obeležava dan posvećen osobama koje su obolele od cerebralne paralize. Procena je da u Beogradu sa tom bolešću živi oko dve hiljade osoba, a u Srbiji šest hiljada. Iz tog razloga će večeras zelenom bojom biti osvetljeni Dom Narodne skupštine, Palata Albanija i Most na Adi, kako bismo svi dali podršku sugrađanima koji su oboleli od cerebralne paralize – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu u proteklih pet godina dao više od 20 miliona dinara udruženjima i savezima za cerebralnu paralizu kako bi se popravio položaj korisnika.

– Radimo na fizičkim barijerama i trudimo se da Beograd bude grad bez barijera. Jedna od posledica cerebralne paralize jeste život u kolicima i zato je važno da otklonimo sve prepreke i fizičke barijere koje postoje na saobraćajnicama, putevima i raskrsnicama u Beogradu. Usluge socijalne zaštite su unapređene u odnosu na pre šest ili sedam godina. Sada je ovim osobama na raspolaganju usluga ličnog pratioca za decu koja idu u školu ili vrtić, personalni asistent za odrasle, a takođe koriste i usluge dnevnih boravaka kojih u Beogradu ima 16, kao i usluge „Predah” smeštaja – objasnila je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da Sekretarijat za socijalnu zaštitu finansira posebno organizovan prevoz za osobe sa invaliditetom.

– GSP je kupio posebna kombi vozila prilagođena za osobe sa invaliditetom s obzirom na to da nisu svi gradski autobusi prilagođeni ovim osobama. Zato imamo posebno organizovan prevoz koji je apsolutno namenjen njima. Želim da pozovem sve ljude dobre volje da se priključe akciji sakupljanja preko milion čepova. Ukoliko ne stignu da ih donesu danas na Trg republike, mogu to da urade i u prostorijama udruženja u Sredačkoj ulici kako bi se osposobio prvi radni centar u Beogradu namenjen osobama obolelim od cerebralne paralize. Slogan svetskog dana je da u svetu živi oko 17 miliona osoba koje su obolele od cerebralne paralize i zato Grad Beograd želi da da svoj doprinos kako bi poboljšao život u radnom centru koji će koristiti – zaključila je sekretarka.

Sekretarka Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Beograda Dilbera Sarajlić izjavila je da se ovaj dan obeležava širom sveta.

– Moto manifestacije je „Milioni razloga”, ali smo mi kao lokalna organizacija odabrali da to bude „Milioni razloga – milioni čepova”. Cilj je da sugrađani prikupe milione čepova koji će se prodati kako bismo obezbedili završetak renoviranja Dnevnog radnog centra u Sredačkoj 2 – objasnila je Sarajlićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.