Maljković: Devojčice, zaslužujete šansu da igrate

Najmlađi pacijent na respiratoru 1999. godište
04/10/2021
“Milioni razloga” da i oni dobiju šansu
06/10/2021

Maljković: Devojčice, zaslužujete šansu da igrate

Na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena, a čak 2 od 3 devojčice uzrasta 7 do 14 godina nema redovne sportske aktivnosti. Institut za ženski sport je za godinu dana uspostavio sistem od 14 besplatnih škola sportova za devojčice u deset gradova širom Srbije, u kojima dva puta nedeljno radi više od 30 iskusnih trenera, istaknuto je na proslavi obeležavanja prvog rođendana Instituta za ženski sport.


– Sport ima moć da otvori nov potencijal u nama. Bez obzira gde živite i čime želite da se bavite, zaslužujete šansu da igrate, da pomoću sporta ostvarite sebe i svoje ciljeve. Kroz sistem besplatnih škola sportova omogućavamo devojčicama u Srbiji da budu fizički aktivne, i da njihov talenat prepoznaju naši najveći stručnjaci. Takođe, ovo je tek početak našeg rada, naši planovi su ambiciozni i svakoga dana otvaramo nove lokacije, proširujemo polje delovanja na sve više sportova i gradova. Zahvaljujemo Vladi Srbije na podršci kao i na tome što su prepoznali koliko je važna ova tema danas. Verujemo u jednake prilike za sve devojčice da budu fizički aktivne i verujemo da je to jedini način da ostvarimo svoj puni potencijal kao žene i devojke”, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije.

Osim besplatnih treninga, jedan od fokusa Instituta za ženski sport je i pravilan fizički i psihički razvoj devojčica, i zato je na događaju posebno predstavljen deo stručnog medicinskog tima Instituta, dr Suzana Milutinović, dr Đorđe Topličić, dr Gordana Urdarević i Marina Petrović.

Hrabrost, samopouzdanje i timski duh, stečeni redovnim sportskim aktivnostima potrebni su devojčicama kako bi postale osnažene žene i preuzele liderske uloge u društvu. Devojčice koje se bave sportom lakše će postići uspeh u školi i na fakultetu. U besplatnim školama sporta širom zemlje, devojčice redovno, dva puta nedeljno vežbaju sa institutom za ženski sport.

Institut za ženski sport (IŽS) je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu. Institut radi na brojnim projektima, od kojih se ističe organizacija besplatnih škola sportova i radionica za devojčice uzrasta od 7 do 14 godina. Stručno vođene i kvalitetne treninge za 14 sportova na 20 lokacija i sa preko 30 aktivnih trenera u sedam gradova širom Srbije, dva puta nedeljno, trenutno pohađa više od 600 devojčica. Institut je osnovala Marina Maljković, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije. Svakom sportu potrebno je više devojčica #igrajsanama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.