Oboleli od cistične fibroze dobijaju inovativnu terapiju

“Milioni razloga” da i oni dobiju šansu
06/10/2021
Koji su simptomi “produženog kovida”
08/10/2021

Oboleli od cistične fibroze dobijaju inovativnu terapiju

Zaštitnik građana saopštio je da je Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio finansijska sredstva za inovativnu terapiju za lečenje 13 obolelih od cistične fibroze, nakon postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada te zdravstvene ustanove, koji je Zaštitnik građana pokrenuo sredinom juna. U saopštenju se navodi da su obezbeđena sredstva za lečenje devetoro dece i četiri odrasla pacijenta.

Zaštitnik građana je na osnovu pritužbi građana pokrenuo postupak kontrole rada RFZO sa zahtevom da ga obavesti o mogućnosti da se lek “Trikafta” obezbedi kao terapija deci oboleloj od cistične fibroze iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Nakon uvida u izveštaj kontrolisanog organa, Zaštitnik građana utvrdio je da taj lek nije registrovan u Srbiji, a da Komisija RFZO za lečenje retkih bolesti na osnovu uvida u dostavljenu potpunu dokumentaciju nadležne zdravstvene ustanove, prema aktu Vlade Srbije, donosi odluku o lečenju osiguranih lica obolelih od retkih bolesti lekovima za lečenje retke bolesti iz sredstava republičkog budžeta.

Zaštitnik građana je utvrdio da je RFZO obezbedio određena finansijska sredstva za izuzetno skupu inovativnu terapiju za lečenje obolelih od cistične fibroze i da su imenovani članovi Komisije RFZO koji se bave lečenjem cistične fibroze.

– Ova komisija je krajem avgusta, u skladu sa finansijskim sredstvima kojima trenutno raspolaže, odobrila početak lečenja devetoro dece i četiri odrasla pacijenta koji boluju od cistične fibroze lekovima “Kaftrio+Kalydeco”, pokrenula postupak javne nabavke tih lekova i o ovim odlukama obavestila zdravstvene ustanove u kojima se leče pacijenti kojima je odobrena terapija – navedeno je u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.