Sedam novih slučajeva korona virusa u Srbiji

Kome da se javite ako sumnjate na korona virus
10/03/2020
Mere za sprečavanje širenja virusa korona
11/03/2020

Sedam novih slučajeva korona virusa u Srbiji

Od poslednjeg izveštaja, testirani su uzorci još 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih na novi korona virus. U Srbiji je registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID 19. Prema podacima Ministarstva zdravlja, do 8 časova  11. marta, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“ testirano je  ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon boravka dve osobe u inostranstvu, u Italiji i Nemačkoj i kontakta sa zaraženim osobama.

Iz Ministarstva zdravlja upozoravaju na građane na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.