Krvi ima samo za vitalno ugrožene pacijente

U okviru novog KCS otvara se i centar za infertilitet
03/02/2022
MUP: Za 300 evra izdavali lažne potvrde o vakcinaciji
04/02/2022

Krvi ima samo za vitalno ugrožene pacijente

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi za zbrinjavanje samo vitalno ugroženih pacijenata i pozvao sugrađane da dobovoljno daju krv. U saopštenju se navodi da svakodnevno veliki broj zaraženih sugrađana korona virusom doprinosi otežanom načinu rada u prikupljanju krvi i komponenata krvi jer, kako se dodaje, među zaraženima ima i dobrovoljnih davalaca krvi koji nakon preležane korone moraju sačekati izvesni period da bi ponovo dali krv.

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sugrađane svih krvnih grupa, ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina, da dobrovoljno daju krv u toj zdravstvenoj ustanovi ili na nekoj od akcija na terenu, a spisak lokacija gde to mogu da učine nalazi se na sajtu www.nbti.org.rs.

Podseća se da se sutra, 4. februara, širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv raka i dodaje da će Institut za transfuziju krvi Srbije i ove godine obeležiti prvu nedelju februara pozivom svim zdravim sugrađanima da učestvujući u akcijama dobrovoljnog davanja krvi daju svoj doprinos tom danu.

U Srbiji se godišnje u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od malignih bolesti umre više od 20.000 osoba, navodi se u saopštenju i podseća da je pacijentima obolelim od raka krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da ima neki hematološki malignitet, precizira se i dodaje da se više od 30 odsto prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 časova, a plan rada ekipa može se videti na sajtu www.nbti.org.rs, navodi se u saopštenju uz poruku “Sreća je veća kada se deli sa drugima, dajte krv”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.