U okviru novog KCS otvara se i centar za infertilitet

Vreme najvažniji saveznik u lečenju raka
03/02/2022
Krvi ima samo za vitalno ugrožene pacijente
03/02/2022

U okviru novog KCS otvara se i centar za infertilitet

U novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije na desetom spratu biće otvoren Nacionalni centar za infertilitet i endokrinologiju pola u kojem će se lečiti pacijenti koji ne mogu da dobiju potomstvo zbog hormonskih disbalansa, izjavila je doktorka Svetlana Vujović iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma. Ona je u intervjuu za “Večernje novosti” rekla da će Centar u novoj zgradi KCS, koja bi trebalo da bude useljena najkasnije sledećeg meseca, imati 26 kreveta i dnevnu bolnicu u kojoj će se testirati pacijenti koji imaju problem sa začećem.

– Testiraće se i oni kojima regulisanje hormonskog statusa može da pomogne da spreče različita oboljenja i da budu vitalni i u dubokoj starosti. Za ovu namenu opredeljen je prostor od 1.300 kvadrata, a to će po veličini biti peta takva klinika u svetu, sa najsavremenijim uređajima i najstručnijim kadrom koji će raditi danonoćno – rekao je Vujović.

On očekuje da će se u Centar javljati parovi iz cele Srbije, ali i iz drugih zemalja koji nisu ostvarili trudnoću u roku od šest meseci.

– Ispitivaće se uzroci neplodnosti, a kod jedne grupe, uz terapiju, ostvariće se trudnoća – smatra Vujović.

Vujović navodi i da će u slučaju udruženih ginekoloških bolesti pacijenti biti pripremljeni da vantelesna oplodnja uspe odmah, a ne da se ponavlja veći broj puta i dodaje da će u Centru raditi ginekolog i urolog.

Kako kaže, testiranja će se obavljati u rekordnom roku da bi se smanjile liste čekanja i primao što veći broj parova.

– Pored neplodnosti ovde će se lečiti i problemi u vezi sa neredovnim menstruacijama, pojačana maljavost, prevremeni ulazak u menopauzu žena mlađih od 40 godina, poremećaji kardiovaskularnog sistema izazvani hormonima – navodi Vujović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.