Koliko vremena bi trebalo da prođe između dve doze vakcine?

Kada dete treba da se testira na kovid i šta ako je test pozitivan?
09/09/2021
Borislava – žena zmaj sa još jednom olimpijskom medaljom
09/09/2021

Koliko vremena bi trebalo da prođe između dve doze vakcine?

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je danas punkt za vakcinaciju postavljen na platou ispred TC „Ušće”, koji će raditi danas i sutra od 9 do 17 časova. Ona je ovom prilikom istakla da su, kada je u pitanju odziv na vakcinaciju, najslabije brojke u populaciji mladih.

– Najveći odziv za vakcinaciju kod mladih bio je u TC „Ušće” jer oni najviše i posećuju tržne centre. Iz tog razloga želeli smo da im omogućimo vakcinaciju upravo ovde. Vakcine koje se mogu primiti u autobusu adaptiranom za vakcinaciju su „fajzer” i „sinofarm” – rekla je Stanisavljevićeva.

Naglasila je da se na ovom mestu, osim treće „buster” doze, mogu primiti i prva i druga doza vakcine.

– Preporuka lekara je da vremenski razmak između primanja druge i treće doze bude šest meseci. Između primanja prve i druge doze uglavnom je potrebno da prođe tri nedelje, ali zavisi od vakcine. Ko se nije vakcinisao ili želi da dobije „buster” dozu, može da dođe na plato ispred TC „Ušće” – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da je u Beogradu vakcinisano više od 56 odsto, odnosno 780 hiljada punoletne populacije.

– Treću dozu je dosad primilo više od 80 hiljada građana, a to je odličan odziv. Kada je u pitanju vakcinacija mladih starosti od 18 do 30 godina, vakcinisano je skoro 28 odsto. Imali smo dosta komentara da određeni ljudi možda i izbegavaju da idu do domova zdravlja i da bi želeli da prime vakcinu u drugačijem ambijentu, te smo iz tog razloga postavili autobuse u kojima se vakcinisalo 15 hiljada građana – zaključila je Stanisavljevićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.