Kada dete treba da se testira na kovid i šta ako je test pozitivan?

Vakcinacija za vikend na Zemunskom keju
09/09/2021
Koliko vremena bi trebalo da prođe između dve doze vakcine?
09/09/2021

Kada dete treba da se testira na kovid i šta ako je test pozitivan?

Dete zaraženo virusom korona na pregled treba da se javi svom izabranom lekaru, kažu u Domu zdravlja “Novi Sad”.

S obzirom na to da je detektovano da se uvećava broj dece sa simptomima izazvanim virusom korona iz ove zdravstvene ustanove poručuju roditeljima i starateljima da se dete inficirano ovim virusom na pregled javlja svom pedijatru.

“Klinička slika dece obolele od kovid infekcije najčešće nije teška i prolazi sa blagim simptomima kijavice. Veliki broj dece je takozvani “kontakt“ – to su ona deca koja su bila u bliskom kontaktu sa obolelim 48 časova pre oboljevanja ili 14 dana nakon pojave simptoma”, objašnjavaju u domu zdravlja.

Oni napominju da deca – kontakti koja nemaju simptome ne treba da se testiraju, ali da treba da budu u izolaciji 14 dana. Tokom samoizolacije, ako su bez simtoma, po isteku 14 dana, vraćaju se u kolektiv, bez testiranja.

“Pri zakazivanju pregleda, pacijenti su dužni da daju informaciju da su kovid pozitivni, ako su već obavili samoinicijativno testiranje, kako bi bili pregledani u izolaciji. Testiranje na kovid virus, po nalogu lekara, obavlja se u objektu „Jovan Jovanović Zmaj” Doma zdravlja “Novi Sad” stari deo zgrade, ulaz broj 5, svakim radnim danom od 07 do 20 časova”, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.