Posle 40 godina KCS povezan sa auto-putem
14/07/2019
Trudnice, prijavite nesavesne poslodavce
18/07/2019

Kašice za bebe pune šećera

Gotovo svaka druga kupovna kašica za bebe sadrži više od 30 odsto kalorija koje proizilaze iz čistog šećera, a u svakom trećem ispitanom primerku dečije hrane dodat je šećer ili drugi zaslađivači. To su pokazali rezultati poslednjeg istraživanja evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije. SZO je upozorila i da su etikete na industrijskoj hrani za decu često konfuzne, predlažući obnovu kriterijuma radi poboljšanja ishrane najmlađih.
Analiza je obuhvatila oko 8.000 proizvoda u više od 500 prodavnica u gradovima širom Evrope od novembra 2017. do januara 2018. godine.
Oko trećina ispitanih proizvoda sadržala je šećer, koncentrisane voćne sokove ili druge zaslađivače koji ne bi trebalo da se dodaju hrani namenjenoj najmlađim. Studija je, takođe, pokazala da se kao hrana za bebe prodaju prehrambeni proizvodi koji se smatraju neprikladnim prema preporukama ove organizacije. U izveštaju se navodi da je između 28 i 60 odsto proizvoda označeno da odgovaraju bebama mlađim od šest meseci dok SZO preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlekom prvih šest meseci života i prema tome nijedan proizvod ne treba da bude predstavljen da odgovara deci mlađoj od šest meseci.
Organizacija traži da se prestane sa reklamiranjem zamena za majčino mleko i preporučuje da se hrana za decu staru od šest meseci do dve godine zasniva na proizvodima bogatim hranljivim materijama i da bude pripremljena u kući. Po novim preporukama SZO, svi dodatni šećeri i zaslađivači treba da budu izbačeni iz hrane za bebe. Takođe, na etiketama na slatkim pićima posebno voćnim sokovima i koncentrisanom mleku, kao i na slatkišima treba da stoji da ti proizvodi ne odgovaraju deci mlađoj od tri godine. SZO upozorava da povećan sadržaj šećera može da poveća rizik od preterane težine ili karijesa i napominju da rano izlaganje zašećerenim proizvodima stvara štetnu naviku konzumiranja slatkiša kasnije u životu. Tekst o uzrocima nastanka karijesa možete da pročitate ovde http://zdravlje-vodic.rs/zasto-nastaje-karijes-kod-beba/ Takođe, SZO je 2018. godine upozorila na rast gojaznosti i preterane težine kod Evropljana koja preti da preokrene trend produženja životnog veka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.