Kašice za bebe pune šećera
16/07/2019
Kako produžiti porodiljsko bolovanje
22/07/2019

Trudnice, prijavite nesavesne poslodavce

BMJ2N5 Pregnant businesswoman working on computer. Image shot 2010. Exact date unknown.

Trudnice koje su dobile otkaz čim su prijavile da su u drugom stanju, kao i porodilje koje nisu mogle da se vrate na posao posle rođenja deteta, moći će ubuduće samo jednim telefonskim pozivom da prijave nesavesne poslodavce. I sve ostale nepravilnosti iz oblasti rada i poslodavce koji krše zakon i time im uskraćuju zakonska prava moći će da prijave na telefon Ministarstva rada – 0800 300 307.

Resorni ministar Zoran Đorđević tvrdi i da će država stati na put grubom kršenju njihovih prava  tako što će pojačati inspekcijski nadzor. Na sajtu ministarstva, u okviru kategorije “Registri” biće objavljen poseban spisak svih onih poslodavaca kod kojih se dokaže da su prekršili zakon i koji su porodiljama i trudnicama uskratili prava koja im pripadaju.

– Poslodavci koji krše prava trudnica i porodilja moraju da budu predstavljeni javnosti kako bi svi znali ko su ti koji ženama daju otkaz kada saznaju da su trudne ili se vrate sa porodiljskog odsustva. Uz pomoć pojačanih inspekcijskih nadzora i medijske kampanje verujem da ćemo uspeti da stanemo na put onima koji krše zakon – izjavio je ministar Đorđević.

Udruženja koja nastupaju u ime roditelja ističu da podržvaju svaku inicijativu koja će pomoći mamama da ostvare svoja prava i nadaju se da će lakši način prijavljivanja omogućiti i efikasniji postupak kažnjavanja poslodavaca koji ne poštuju prava iz oblasti rada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.