Zašto nema donora reproduktivnih ćelija
14/06/2019
Konzumiranje šećera izaziva razdražljivost kod dece
18/06/2019

Zašto nastaje karijes kod beba

Čak i bebe imaju karijes. Ponekad se pojavi već pri nicanju prvih zubića, tako da do treće godine svi zubi već budu kvarni. Dr Sanda Končar, specijalista dečije preventivne stomatologije iz Doma zdravlja „Novi Sad“, za „Vodič Zdravlje“ kaže da je upravo karijes ranog detinjstva (KDR) najčešće oboljenje kod dece u najmlađem uzrastu.
“Posledica je nepravilne ishrane, a na njegovu pojavu najviše utiču česti noćni obroci. Naročito je štetno davanje zaslađenih napitaka poput slatke vode, čaja, sokova ili mleka na flašicu sa cuclom. Problem može da nastane i kod produženog  dojenja. KRD predstavlja veliki problem, jer ako se pravovremeno ne odreaguje, slede komplikacije praćene bolom i otokom, kao i intervencije koje nisu prijatne”, upozorava dr Končar.

Karijes kod dece predstavlja veliki javno-zdravstveni problem, jer se oboleli mlečni zubi, posebno ako nisu sanirani, uglavnom zadržavaju u ustima, ugrožavaju opšte zdravlje, psihički, fizički i socijalni razvoj deteta, a stvaraju i loše uslove za razvoj stalnih zuba.
U Institutu za Javno zdravlje Vojvodine objašnjavaju da se karijes najčešće javlja zato što dete koristi zajednički pribor za jelo i što članovi uže porodice probaju „bebeću“ hranu pre nego što je ponude mališanima. Rizik postoji i ako se dete dugo hrani samo kašastom hranom, čak i nakon godinu i po dana. Pedispoziciju za ovo oboljenje imaju i bebe čije su majke pušile i konzumirale alkohol u toku trudnoće. Na zdravlje mlečnih zuba loše utiče i korišćenje sirupa i oni ne bi trebalo da se daju detetu više od pet puta godišnje. Grickalice i slatkiši, takođe, su na listi glavnih neprijatelja zdravih zuba.
Kako sprečiti pojavu karijesa pročitajte u tekstu http://zdravlje-vodic.rs/i-bebe-moraju-kod-zubara/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.