Kako što bezbolnije okončati dojenje bebe

Bežanijska kosa nije više kovid
18/02/2021
Da li će se studenti lečiti u domovima zdravlja?
20/02/2021

Kako što bezbolnije okončati dojenje bebe

Doneli ste odluku da prestanete dojiti, bebin prvi rođendan se bliži, a vi se borite sa raznim osećanjima, što je sasvim u redu, ali istovremeno znate da ste i vaše dete i vi spremni za taj korak.

U idealnom slučaju prestanak dojenja je proces koji traje od nekoliko nedelja do čak nekoliko meseci. To vam, između ostalog, omogućuje da se količina mleka postupno smanjuje.

U zavisnosti od uzrasta deteta produženi period odvikavanja daje vam i priliku da paralelno uvodite druge namirnice, a postepeni prestanak dojenja učinit će celi postupak ugodnijim i manje stresnim.

Kako bi ovaj postupak bio što efikasniji i manje stresan, saradnici portala Zadovoljna.hr, dali su nekoliko saveta majkama koje prestaju da doje decu:

1. Izbacujte jedan po jedan podoj

Započnite odustajanje od podoja u vremenu u kojem je vaše dete najmanje zainteresovano. Noćne podoje biste trebali izbaciti kada je dete veoma malo, kako bi odojče spavalo celu noć, a kada beba počne da konzumira čvrstu hranu izbacujte dnevne podoje. Većina žena za kraj ostavi ranojutarnja i dojenja pre spavanja.

2. Promena rutine

Uvedite novu rutinu koja bebu neće podsećati na dojenje . Primera radi, ako vaš mališan voli ležati u krevetu tokom jutarnjeg dojenja, možete pokušati ustati odmah nakon buđenja i doručkovati zajedno u kuhinji. Uveče bi umesto vas vaš partner trebalo da vodi dete na spavanje….

3. Ometanje i odgađanje

Mogli biste se iznenaditi koliko je lako odvratiti pažnju mališana. Verovatno znate prepoznati trenutak u kojem bi vaš mališan mogao zatražiti da sisa. U tom trenutku skrenite mu pažnju na nešto drugo. Izvadite igračke, slikovnicu, izvedite ga u park…

4. Ne nudi / ne odbijaj metoda

Ukoliko imate dovoljno vremena ne biste trebali odbijati dete ako zahteva dojenje, ali u isto vrijeme prestanite mu samoinicijatvno nuditi ovaj obrok. Kako dete bude postajalo starije, energičnije i uključenije u razne aktivnosti, postupno će sve manje tražiti vaše meko. To je postupna i jako nežna metoda odvikavanja.

5. Maženja, zagrljaji, poljupci…

Osim što je dojenje oblik hranjenja deteta, ono je i jedan od načina pružanja emocionalne podrške vašoj bebi. Tokom prolaska kroz proces prestanka dojenja od koristi će biti dodatno maženje. Vašem detetu dobro će doći dodatna igra, razgovori, čitanje priča…

Nuspojave (brzog) prestanka dojenja

U slučaju prestanka dojenja možete doživjeti fizičke promjene, ali i emotivne uspone i padove. Hormoni se, naime, menjaju, a čak i ako niste bili ljubitelj dojenja , može vam se učiniti kao da gubite bliskost s vašom bebom. Ali, ne trebate brinuti. Emotivna veza koju imate s detetom samo će se produbljivati kako godine prolaze.

Kako biste se ipak nešto lakše nosili s vrtlogom emocija, mogu vam pomoći saveti u nastavku:

• Odmarajte se i jedite dovoljno. To će pomoći u regulaciji hormona i da se osećate najbolje moguće.

• Razgovarajte s osobama koje razumeju kroz što prolazite. To može biti vaša mama, sestra, prijateljica… Bilo ko ko je prošao kroz istu situaciju.

• Izdvojite vreme za bavljenje omiljenim aktivnostima i hobijima. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.