Da li će se studenti lečiti u domovima zdravlja?

Kako što bezbolnije okončati dojenje bebe
19/02/2021
Studentske poliklinike neće biti ugašene
22/02/2021

Da li će se studenti lečiti u domovima zdravlja?

Najava nadležnih da bi studentske poliklinike u Beogradu, Novom Sadu i Nišu mogle biti ugašene, a kartoni akademaca prebačeni u domove zdravlja, izazvala je nezadovoljstvo studenata, koji su odmah pokrenuli potpisivanje onlajn peticije protiv gašenja ovih zdravstvenih ustanova. Ovaj predlog Ministarstva zdravlja je deo Masterplana optimizacije sistema zdravstvene zaštite, koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji. Predlog resornog ministarstva je na javnoj raspravi do 22. februara.
Nakon objavljivanja nacrta Plana i nezadovoljstva akademaca, predstavnici Ministarstva zdravlja održali su u sredu posle podne sastanak o ovom dokumentu sa predstavnicima Omladinske mreže Srbije (OMS), uveravajući ih da studentske poliklinike neće biti ugašene.
Juče se oglasio i prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. On je rekao da studentske poliklinike treba da ostanu u zdravstvenom sistemu kao ustanove specijalizovane za zdravstvenu zaštitu studenata.

– Najvažnije je da zdravstvena zaštita bude dostupna studentima u mestima gde studiraju, jer u suprotnom efekat bi se odrazio i na proces učenja i obrazovanja – rekao je Ružić.

U Beogradu ima oko 140.000 studenata iz cele zemlje. Godišnje se u Studentskoj poliklinici obavi 230.000 pregleda, 600.000 preventivnih i dijagnostičkih usluga. O zdravlju akademaca brine 180 zaposlenih, a stacionar raspolaže sa 20 kreveta. Od otvaranja Savetovališta za HIV 1988. godine, u ovoj ustanovi je savetovano 128.000 korisnika, testirano 61.000, a otkriveno 638 obolelih. Za akademce su redovni i sistematski pregledi, kao i higijensko-epidemiološki nadzor objekata za kolektivni smeštaj, terenski rad, briga o stranim studentima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.