Lekari savetuju onlajn
25/06/2020
Počelo izdavanje lekarskih uverenja za đake
07/07/2020

Kako se izboriti sa gojaznošću kod dece

Statistika pokazuje da je svaka peta osoba u Srbiji gojazna i da je svako dvadeseto dete gojazno, saopštili su juče organizatori prve onlajn konferencije o pravilnoj ishrani dece. Izneli su upozoravajući podatak da je broj gojaznih udesetostručen od 1975. godine sa tendencijom daljeg rasta. “Gojaznost nije samo estetski problem, nego važno zdravstveno pitanje koje je uzrok mnogih oboljenja, a sve navike kreću iz perioda detinjstva i najranijeg doba deteta”, zaključeno je na ovom događaju koji je organizovala kompanija Mlekoprodukt.

Kako su gojaznost i nepravilna ishrana dece postali ozbiljni društveni problemi u našoj zemlji, kompanija Mlekoprodukt, odlučila je da da pruži doprinos rešavanju ovog problema kroz edukaciju dece, roditelja, predškolskog i školskog kadra o važnosti pravilne ishrane u razvoju deteta kroz projekat Biser Nutri Akademija. „Najbolji recept za pravilnu ishranu je sasvim jednostavan i glasi: dovoljno, ali umereno, raznovrsno, pravilno pripremljeno i ravnomerno raspoređeno“, istakla je dr Snežana Dejanović, specijalista higijene i dijetolog, naglasivši da detetu treba da budu dostupne sve grupe namirnica u odgovarajućem obimu i odnosu kako bi ono moglo da ostvari svoj rast i napredak.

Doktorke koje su učestvovale su se usaglasile da ishrana deteta treba da bude bazirana na namirnicama biljnog porekla, a neke nedostatke biljne hrane treba nadopuniti namirnicama životinjskog porekla.

„Svako dete je ‘kosmos za sebe’. Nema gotovih rešenja sa interneta, preuzimanja dijeta bez konsultacija sa lekarom“, zaključila je dr Jelena Jovanović, ističući da se pravilne navike stvaraju još tokom dojenja i da se manifestuju u kasnijem uzrastu.

Veoma bitnu ulogu u formiranju pravilnih navika u ishrani imaju porodica, vaspitači, vršnjaci, industrija i država koja donosi određene zakonske regulative i propise, istaknuto je tokom konferencije.

Pevačica Leontina Vukomanović koja je učestvovala u konferenciji je naglasila da su doručak, kao i odlazak sa detetom na pijacu gde može da oseti različite mirise hrane osnov u sticanju pravilnih navika, iz njenog iskustva.

Inicijalno zamišljena kao karavan koji bi obilazio gradove širom Srbije, informisao roditelje, decu i zaposlene u školama o načelima pravilne ishrane, Biser Nutri Akademija je usled korona virusa održana online i emitovana putem društvenih mreža. U narednom periodu, u planu tima Biser Nutri Akademije je serija od pet edukativno zabavnih događaja za decu, roditelje i sve ostale zainteresovane strane u svrhu podizanja svesti o pravilnoj ishrani dece predškolskog i školskog uzrasta u pet različitih gradova u Srbiji: Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.