Kad stiže vakcina protiv korone
13/03/2020
VMA zbrinula 18 pacijenata
14/03/2020

Ne uzimajte lekove na svoju ruku

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin je kasno večeras pozvao predsednika da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja zarad zaštite bezbednosti stanovništva Srbije

Virus Kovid 19 potvrđen je kod 46 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ministar Zlatibor Lončar izjavio je da su svi zaraženi u stabilnom stanju, a da se bolje osećaju i dve osobe koje su zbrinute u Kliničkom centru Vojvodine, a koje imaju najtežu kliničku sliku. Lončar je naglasio da je u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije zbrinuto 12 osoba i da se svi osećaju dobro, kao i pet pacijenata u Nišu i jedan u Kragujevcu. Jedan zaraženi koji je zbrinut u Opštoj bolnici u Pančevu ima blaže simptome bolesti, kao i dvoje pacijenta Kliničkog centra Vojvodine. Inače u KCV je zbrinuto još dvoje težih bolesnika od kojih je jedan priključen na respirator. Ipak, njihovo stanje je, kako su saopštili lekari, danas poboljšano.

Ostali zaraženi se nalaze na kućnom lečenju i njihovo stanje se prati.

Dobra vest je, kako je rečeno, da građani koji su bili u kontaktu sa obolelima na teritoriji Vojvodine, a nalaze se u kućnoj izolaciji, i dalje nemaju nikakve simptome bolesti.

Na vanrednoj konferenciji za novinare ministar Lončar je apelovao na građane da prijave svaku zloupotrebu od strane trgovaca ili vlasnika apoteka kada je u pitanju ostvarivanje ekstra profita prodajom maski i sredstava za dezinfekciju.

” Predložiću ministru Rasimu Ljajiću da već sutra otvori kontakt telefon na koji građani mogu da prijave eventualne zloupotrebe”, naglasio je Lončar.

Odgovarajući na pitanje novinara koji je pomenuo primenu koktel lekova, tačnije preparata za podizanje imuniteta, koji su navodno kineski lekari preporučili italijanskim kolegama, Lončar je rekao da očekuje da stručnjaci iz Kine dođu u Srbiju, ali da sada moraju da pomognu Italiji u kojoj je dramatična situacija.

Pomenuta je i eventualna upotreba leka za reumatodini artitis koji bi, navodno, mogao pomoći u suzbijanju određenih simptoma korona virusa. Lončar je naglasio da niko ne bi smeo da uzima ovaj lek na svoju ruku.

“Imamo taj lek na tržitu, ali on se primenjuje samo u određenim situacijama i kada rezultati ispitivanja pacijenta to dozvoljavaju. Drugačijim postupanjem može se ugroziti zdravlje te osobe “, rekao je Lončar.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje obolelog kineskog državljanina koji se leči u Srbiji ministar je rekao da se on oseća dobro, da je urađena potpuna rekonstrukcija kretanje te osobe i da su preduzete sve mere kako bi bilo sprečeno širenje virusa.

Da li će biti uvedeno vanredno stanje

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin je kasno večeras pozvao predsednika da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja zarad zaštite bezbednosti stanovništva jednog dela Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.