Izbegavati beogradske izvore

Kad mame kupuju spavaćice za porodilište
17/05/2019
Da li novi zakon sprečava korupciju ili ponižava medicinare
19/05/2019

Izbegavati beogradske izvore

OD 32 javne česme na izvorima u Beogradu, samo na četiri je voda ispravna za piće, pokazalo je poslednje uzorkovanje Gradskog zavoda za javno zdravlje, koje je obavljeno tokom aprila. Najveći broj izvora je u najposećenijim izletištima, poput Avale. Na ovoj beogradskoj planini jedini izvor sa ispravnom vodom u aprilu bio je „Kamenac“ u Belom Potoku. Voda je bila bakteriološki i fizičko-hemijski ispravna i na izvorima „Sveta Petka“ u Rakovici, u Higijenskom zavodu „Grabovac“ i na izvoru „Čelamino brdo“ u Kaluđerici. Na svim ostalim izvorima, poput „Hajdučke česme“, „Miloševog konaka“, „Sakinca“, kao i na svim javnim česmama u proigradskim beogradskim opštinama, prema procenama stručnjaka iz GZJZ, voda nije bila za piće.
U GZJZ ističu da na većini objekata javnih česama postoje postavljene table sa obaveštenjem potencijalnim korisnicima, da voda nije za piće, ali napominju da pojedini nesavesni građani skidaju table sa prethodno postavljenim obaveštenjem! Zbog toga je preporuka za potencijalne korisnike da se prethodno informišu o higijenskoj ispravnosti vode za piće, pre odlaska na javne česme i izvore sa prirodnom izvorskom vodom. “Razlozi lošeg stanja u pogledu ispravnosti izvorske vode sa javnih česama leže u činjenici da ne postoje vlasnici koji bi brinuli o uređenju, odnosno održavanju ovih objekata, kao i da ima sugrađana koji ne postupaju u skladu sa osnovnim načelima higijene prilikom korišćenja česama. Činjenica je da veći broj javnih česmi godinama unazad nije održavan u građevinsko-tehničkom pogledu, a što bi podrazumevalo redovno čišćenje i dezinfekciju i održavanje okolnog prostora. Sve to utiče da kvalitet izvorske vode na teritoriji Beograda bude izuzetno promenljiv i nestabilan”, objašnjavaju u Gradskom zavodu.
Rezultati analiza obavljenih tokom 2018. godine, pokazali su da je 31.1% uzoraka fizičko-hemijski neispravno, a da je 58.6% uzoraka bakteriološki neispravno.
Na osnovu rezultata ispitivanja koja sprovodi Gradski zavod za javno zdravlje i stanja na terenu Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja donosi rešenja o zabrani korišćenja vode za piće, na osnovu kojeg lokalna samouprava ili nadležno javno-komunalno preduzeće postavlja tablu sa obaveštenjem da voda nije za piće.
Ukoliko se voda sa izvorišta nosi kući i kasnije koristi za konzumaciju neophodno je obezbediti čistu i dezinfikovanu ambalažu, držati je u rashladnom frižideru i što pre je iskoristiti.
Lokaciju svih objekata javnih česama sa izvorskom vodom koje su obuhvaćene programom kontrole na teritoriji Beograda, kao i rezultate najnovijih analiza na mesečnom nivou možete pogledati na internet stranici GZZJZ: http://www.zdravlje.org.rs/index.php/javne-cesme-beograd

U KNEZ MIHAJLOVOJ BEZBEDNO
Osim izvora, postoji i više od 180 česama sa vodom za piće iz distributivne mreže beogradskog vodovoda, u kojima je prerađena, prečišćena i hlorisana voda. Ove česme se uglavnom nalaze u blizini škola, gradskih parkova, i u zonama šetališta. To su javne česme u Knez Mihajlovoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra… Gradski zavod za javno zdravlje u sklopu redovne kontrole kvaliteta vode za piće iz beogradskog vodovoda kontroliše i njih i ova voda je potpuno bezbedna za piće.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.