Kampanja za obolele od hepatitisa C
21/04/2021
Beograd na pragu kolektivnog imuniteta
21/04/2021

Istraga zbog pogrešnog leka

Farmaceutska kompanija “Galenika” sopštila je da je po dobijanju reklamacije sa tržišta da se samo u jednoj kutiji proizvoda Testosteron depo injekcije, serijskog broja 16189, nalazi drugi proizvod, momentalno pokrenula internu istragu, obavestila nadležne institucije i povukla sporni proizvod sa tržišta u zakonskom roku od 48 sati.

– Po povlačenju pomenutog proizvoda, inspektori Ministarstva zdravlja su obavili inspekcijski nadzor, što je i uobičajena procedura, a tokom kojeg nije utvrđeno da je propust napravljen u kompaniji. Ostale serije leka koje se trenutno nalaze na tržištu su adekvatnog kvaliteta i ne povlače se – piše u saoštenju “Galenike”.
U “Galenici” dodaju da je Testosteron depo injekcija proizvod koji je često predmet krijumčarenja, nelegalne trgovine i falsifikovanja, protiv čega se ta kompanija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja bori već godinama.


Galenika ističe da posluje po najvišim GMP (Good Manufacturing Practice) / GDP (Good Distribution Practice) standardima uz strogu kontrolu kvaliteta svojih proizvoda kroz sve delove proizvodnog procesa i u skladu sa svim zakonskim okvirima.


Inspekcija za lekove Ministarstva zdravlja naložila je pre toga povlačenje leka “Testosteron depo” prilikom inspekcijske kontrole u “Galenici”, jer su na tržištu pronađene kutije pogrešno upakovanih ampula. Umesto tog leka u ambalaži se nalazio drugi lek, odnosno, “Progesteron depo”.
Lek “Testosteron depo” koristi se kao zamenska terapija testosteronom kod odraslih muškaraca kod kojih je ustanovljen nedostatak tog polnog hormona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.