Zabrana putovanja između regija u Grčkoj važiće i tokom Uskrsa
21/04/2021
Istraga zbog pogrešnog leka
21/04/2021

Kampanja za obolele od hepatitisa C

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre “Hronos” pokrenulo je kampanju “Klik za moju terapiju”, čiji je cilj da omogući inovativnu terapiju za sve obolele od hepatitisa C u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, procene su da u Srbiji od hepatitisa C boluje 80.000 ljudi, a trenutno samo 100 najtežih pacijenata ima pravo da se leči inovativnom terapijom, koja trajno eliminiše virus za osam do 12 nedelja.

Udruženje zato poziva pacijente da putem linka http://www.hronos.rs/rs/ na sajtu popune anonimnu anketu kako bi se utvrdio broj ljudi kojima nije omogućena terapija na račun zdravstvenog osiguranja.

“Kriterijumi za dobijanje terapije su toliko suženi da samo najteži bolesnici mogu da je dobiju, a život nakon izlečenja zavisi od toga u kom trenutku se saznalo za bolest. Želimo da svim obolelima bude dostupna inovativna i u svetu odavno primenjena terapija”, kaže Ivana Dragojević, predsednica Udruženja “Hronos”.

Iz RFZO su objasnili da su sredinom 2018. godine na Listu dostupnih lekova stavili pet inovativnih lekova za lečenje hepatitisa C. Od početka primene tih lekova, tj. od oktobra 2018. godine do sada, Komisija RFZO je odobrila terapiju inovativnim lekovima za 239 pacijenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.