Surogat materinstvo –potreba ili pomodarstvo
29/05/2019
Lečenje kod privatnika za 30 evra mesečno
05/06/2019

I bebe moraju kod zubara

Mnogi roditelji se pitaju kad je pravo vreme da dete prvi put poseti stomatologa. Iako propisi omogućavaju da se u prvoj godini obave čak dva besplatna pregleda, većina mališana zubara prvi put vidi tek na sistematskom pregledu pred polazak u školu. Dr Sanda Končar, specijalista dečije preventivne stomatologije iz Doma zdravlja „Novi Sad“, za „Vodič Zdravlje“ kaže da je važno da roditelji bebe pre prvog rođendana dovedu u ordinaciju, jer prilikom te posete dobijaju i savete o izboru pribora i načinu održavanja oralne higijene. Reč je o preventivnom stomatološkom pregledu.
“Neobavešenost, neupućenost ili preopterećenost roditelja dovodi do toga da mali broj odojčadi i male dece bude obuhvaćen ovom vrstom pregleda. Na osnovu podataka dobijenih od roditelja-staratelja i stomatološkog pregleda obavlja se procena i identifikacija faktora rizika za pojavu oralnih oboljenja, kao i primena preventivnih i profilaktičkih mera za otklanjanje utvrđenih faktora rizika”, objašnjava dr Končar.
Ona ističe da roditelji treba da budu informisani, ali i da pedijatri treba da podsete roditelje da je vreme da posete zubaru. U trećoj godini obavezan je prvi sistematski stomatološki pregled. U tom uzrastu dete ima sve zube, dovoljno je komunikativno, zrelo i saradljivo. Dr Končar napominje da je izuzetno važna dobra, primerena priprema deteta na novo iskustvo – sredinu, mirise, ukuse, zvukove i autoritete.
“Saradnja roditelja i stomatološkog tima presudna je za pozitivno novo iskustvo deteta. Prva poseta stomatologu treba da je čisto informativnog karaktera, bez značajnih intervencija, kako bi se dete bez straha upoznalo sa okruženjem stomatološke ordinacije. Može se uraditi pregled ili eventualno primena instrumenata koji su bezbolni”, kaže sagovornica „Vodiča“.
Specijalista dečije preventivne stomatologije ističe da se sa oralnom higijenom započinje neposredno po rođenju, pre nicanja prvih zuba. Roditelji treba da vode računa o higijeni usta, a kasnije i zuba. Higijena podrazumeva da se bezubi grebeni, odnosno desni i nepce, pažljivo i laganim pokretima, sterilnom gazicom koja se obmota oko prsta i pokvasi mlakom vodom, prebrišu posle obroka. Postoje i posebno dizajnirane silikonske četkice u obliku naprstka. Kada počnu da niču mlečni zubi dovoljno ih je ujutru i uveče prebrisati, a kada nikne nekoliko, može se početi sa upotrebom četkice za zube kao i paste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.