Lečenje kod privatnika za 30 evra mesečno

I bebe moraju kod zubara
02/06/2019
Kako vratiti novac za pregled kod privatnika
09/06/2019

Lečenje kod privatnika za 30 evra mesečno

Većina nas nekada je bila u prilici da mora da ode u privatnu zdravstvenu ustanovu zbog nedostatka vremena, hitnosti stanja ili jednostavno jer ne želi da čeka predugo na pregled. Međutim, za prosečnog građanina svaki ulazak na vrata privatne klinike predstavlja ogroman trošak jer samo jedan pregled kod specijaliste košta do 6.500 dinara. Ukoliko tome dodamo neku dijagnostičku metodu ova cifra brzo će dostići 100 evra. Za pregled skenerom i magnetnom rezonancom mora se izdvojiti gotovo polovina prosečne plate budući da koštaju i do 20.000 dinara.
Privatna praksa, može da bude mnogo dostupnija pacijentima zahvaljujući dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, zaključak je nedavno održane tribine magazina “Sve o osiguranju”. Uplaćujući polisu od 20 ili 30 evra mesečno većinu pregleda pacijenti mogu da obave besplatno. Ova cena polise rezervisana za osnovni paket koji podrazumeva godišnje lečenje čija je vrednost oko 1.000 evra i ne uključuje boravak u bolnici.

Može se reći da je ova vrsta osiguranja u našoj zemlji tek u povoju jer čini samo četiri odsto ukupnih premija. Na ovaj način osigurano je oko 70.000 ljudi i to su najčešće oni koji ovu vrstu osiguranja imaju preko kompanija u kojima su zaposleni.
Željko Jović iz “Unika” osiguranja kaže da u našoj zemlji postoje dva načina ugovaranja osiguranja: individualno i kolektivno, koje podrazumeva da kompanije ugovaraju lečenje u privatnim klinikama као benefit za zaposlene.
“Najmanja premija iznosi oko 12 evra mesečno, а oko 30 evra košta polisa kojom su pokrivene čak i stomatološke usluge. Ta cena nije previsoka, a građani štede novac jer ne plaćaju sve usluge u privatnim klinikama”, izjavio je Jović.
On je pojasnio da polise koje nude naše osiguravajuće kuće pokrivaju lečenje u vrednosti od 1. 000 do 100.000 evra, a pacijenti mogu da biraju ustanovu u kojoj će da se leče. Na raspolaganju im je oko 700 klinika u kojima ne moraju da plaćaju pregled već umesto kreditne kartice upotrebljavaju svoju personalizovanu karticu osiguranja. Marijana Erić, direktorka sektora za opsiguranje lica u Đeneraliju, dodala je i da pacijent može da zatraži pomoć lekara u nekoj od klinika van ove mreže. U tom slučaju moraće da plati pregled, a novac će mu biti refundiran.
U svakom slučaju, pre potpisivanja bilo kakvog ugovora svaka osoba bi trebalo dobro da ga iščita kako bi znala na koje usluge ima pravo. Tako će znati šta se će se desiti ukoliko, ne daj Bože, doživi saobraćajnu nesreću. Vladimir Malešević, član Izvršnog odobora DDOR Novi Sad, objašnjava da će osoba koja je teže povređena u saobraćaju svakako biti dopremljena u najbliži urgentni centar, a potom će, kada se oporavi, moći da izabere privatnu ustanovu u kojoj će nastaviti vanbolničko lečenje. Polise koje uključuju bolničko lečenje, rehabilitaciju, pa čak i onu u banjama, značajno su skuplje. Ipak, moguće je kupiti polisu koja obuhvata čak i bolničko lečenje u inostranstvu.
Svaki zainteresovani građanin bi trebalo da zna da polisa najčešće ne pokriva lečenje hroničnih bolesti koje je osiguranik imao pre nego što je potpisao ugovor o osiguranju, već pacijenti imaju pravo lečenja bolesti koje nastaju tokom važenja polise. Svaka osoba, pre potpisivanja ugovora, dobija informativnu ponudu koja se pravi na osnovu procene njegovog zdravstvenog stanja i godina života. Budući osiguranik ispunjava medicinski upitnik na osnovu kojeg se utvrđuje visina njegove premije. Stariji od 50 godina, pre potpisivanja ugovora, moraju da obave sistematski pregled.
Osiguravajuća kuća prati potrošnju osiguranika i u odnosu na prethodnu godinu nudi mu polisu za sledeću. Suština je, kako kažu stručnjaci, u akumulaciji kapitala, tačnije trebalo bi da godinama, možda čak i decenijama, plaćate osiguranje i na taj način prikupljate novac kako biste se, kada to bude neophodno, lečili o trošku osiguravajuće kuće.
Šta nudi državni Fond
Jasmina Bojović, iz RFZO-a, kaže da se Republički fond bavi obaveznim zdravstvenim osiguranjem, ali da mogu i da se bave dobrovoljnim. Ona podseća da RFZO nudi i putno osiguranje preko kojeg se refundiraju bukvalno svi troškovi osiguranika koji je, tokom boravka u inostranstvu, zatražio lekarsku pomoć. Bojovićeva je objasnila da postoji kolektivno osiguranje stomatoloških usluga preko kojeg poslodavci, uplaćujući simboličnu premiju od 500 dinara, mogu da obezbede zaposlenima besplatne stomatološke usluge. O tome je “Zdravlje Vodič” već detaljno pisao
http://zdravlje-vodic.rs/za-500-dinara-mesecno-besplatno-kod-zubara/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.