Bez stresa kroz prve dane roditeljstva
17/02/2019
Lekari “deru” lovce
22/02/2019

Fetalna hirurgija – dva puta rođeni

U Velikoj Britaniji protekle nedelje je prvo izvađena beba iz stomaka, potom je kroz matericu operisana i na kraju vraćena u utrobu gde će sačekati dolazak na svet, planiran za april.

Naime, Betani Simpson (26) je u 20. nedelji trudnoće otišla na rutinski pregled na kojem je ustanovljeno da beba ima spinu bifidu, odnosno da joj se kičmena moždina ne zatvara u potpunosti. Ovaj problem može biti uzročnik ozbiljnih oštećenja kičme, koji neretko izazivaju i paralizu. Pred Betani i njenog supruga postavljena su tri uslova: nastavak trudnoće, prekid ili fetalnu hirurgiju. Odlučili su se za operaciju i ona je obavljena četiri nedelje kasnije.
„I beba i ja smo morali da ispunimo stroge kriterijume, pa smo prošli kroz amniocentezu, MRI i neumorna snimanja”, rekla je ova 26-godišnjakinja iz Eseksa.

Betani Simpson je operisana u Univerzitetskoj bolnici u Londonu, a četvrta je majka koja je u Velikoj Britaniji podvrgnuta ovakvom zahvatu. Ona je izrazila žaljenje što se 80 odsto trudnoća prekine kada roditelji čuju dijagnozu – spina bifida. Simpsonova je istakla da jeste reč o ozbiljnom stanju, ali da bebe obolele od ove bolesti imaju šansu da budu kao bilo ko drugi.
„Postoji šansa da stvari krenu po zlu, ali to nije ono što je nekad bilo. Osećam da me beba iz dana u dan šutira, to se nikada nije promenilo. Ona je posebna, postala je deo istorije i pokazala da zaslužuje ovaj život”, kazala je Simpsonova.

Bebe kod kojih se utvrdi dijagnoza spina bifida najčešće budu operisane u roku od 48 sati, ali samostalno prohoda tek 20 odsto njih. Te šanse su veće, smatra se i da rastu do 50 odsto, ako se beba operiše dok je još kod mame u stomaku. Međutim, rizik od smrti pacijenta je u ovoj grani hirurgije jedan od najvećih – čak 200 odsto, jer je reč o operaciji gde je materica, u kojoj je fetus, izvađena iz tela majke. Kako se intervencija obavlja na plodu u ranijoj fazi trudnoće pojedini stručnjaci kažu da je pre reč o mikrohirurgiji nego o hirurgiji.

Do sada su fetalne operacije rađene i zbog beba čije je zdravlje bilo ugroženo zbog pojave tumora ili im je ustanovljena srčana mana.

Nakon operacije, majke su pod strogim nadzorom lekara do porođaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.