Bez stresa kroz prve dane roditeljstva

Filadendron i fikus otrovni za decu
13/02/2019
Fetalna hirurgija – dva puta rođeni
19/02/2019

Bez stresa kroz prve dane roditeljstva

Svaka majka, pogotovo prvorotka, po otpustu iz porodilišta ima pregršt pitanja i nedoumica. S druge strane, ima i mnogo osoba koje bi htele da joj udele dobronamerne savete. Prve su bake, sestre, tetke, drugarice, čije oprečne preporuke uglavnom stvore konfuziju u glavi novopečene majke. Neretko se dešava da i osobe koje bi trebalo da budu stručne, nemarnim odnosom prema porodilji i pogrešnim predlozima naprave problem.
Tamara Nedić, babica iz Sremske Mitrovice, kaže da prilikom posete prvo obrati pažnju da li je majka smirena, jer je to preduslov da posluša i primeni svaki savet. Za „Zdravlje Vodič“ ukazuje na izazove sa kojima se susreću porodilje i daje rešenja kako da ih prevaziđu:

Da li je beba dovoljno jela?

Ono što majke najviše muči jeste – da li je beba sita, da li ona ima dovoljno mleka, šta ako dobije mastitis ili ragade? Zanima ih na koji način da bebi obezbede dovoljne količine majčinog mleka, najkvalitetnije hrane koja joj je potrebna u prvim mesecima života. Beba je “proizvođač” mleka kojim će se sama i hraniti. Savetujem ih da bebi daju da jede na zahtev, a ne po satnici. Najbolji pokazatelj je napredak bebe po nedeljama. Ishrana majke je svakako od velikog značaja za proizvodnju mleka, kao i adekvatna masaža.

Kako da negujem pupak?

Što se tiče nege umbilikalne rane (pupčane rane) od izuzetnog značaja je da roditelji ništa ne rade sami bez stručne pomoći. Pupčana rana je veoma osetljiva i veoma pogodna za razvijanje infekcija te je neophodno postupati strogo po pravilima propisanim za negu pupka. Sasvim je normalno da period sušenja rane i otpadanja pupka varira, pa ne treba praviti paniku ukoliko se otpadanje ne dogodi u periodu koji je za to predviđen.

Koga da poslušam, majku, svekrvu, drugaricu…?

Često slušam od svojih porodilja kako dobijaju savete od svekrve, majke, drugarice koja se već tri puta porađala pa “zna sve“, a u 99% slučajeva ti saveti budu potpuno pogrešni. Većinom su to, kako se u narodu kaže, “bapske” priče koje neiskusne majke počnu da slušaju i primenjuju takve savete, a kada shvate da im ne pomažu, potraže stručnu pomoć i svaka nedoumica bude otklonjena.
Veoma je važno da ukućani shvate da ne treba da stvaraju majci zbrku svojim nestručnim savetima i svakako potraže pomoć kako bi im period babinja prošao bez smetnji.

Da li je suprug sposoban da kupa bebu?

Pri svakoj prvoj poseti porodilji insistiram na prisustvu oca tokom svih aktivnosti sa bebom, a najvažnije je da bude tu i uključi se u večernje kupanje i presvlačenje. Neophodno je da dete stvara kontakt sa ocem i dobije osećaj bliskosti, kao i da otac stvara kontakt sa bebom i nauči da prepozna njene zahteve.

Koliko često i čime da kupamo bebu?

U poslednjih nekoliko meseci, sve češće se susrećem sa time da moje koleginice iz porodilišta iz razlicitih gradova savetuju majke da bebu ne treba da kupaju svaki dan, nego svaki četvrti. Naravno, nedovoljno edukovane, iako nerado, neke majke to prihvate. Neke postupe pravilno, ne poslušaju takav savet i kupaju bebu svaki dan. Zvanični stav je da je svakodnevno kupanje obavezno. To nije samo higijena, već i večernji ritual kako za bebu tako i za roditelje. Na taj način se stvara veza beba – roditelji, osećaj bliskosti kada mama i tata zajedno učestvuju u tom divnom činu, nakon toga beba sisa i zadovoljna, na kraju, zaspi. Što se tiče kozmetike prilikom kupanja, to je izbor roditelja. Svakako je važno da kupka bude što blaža i specijalno namenjena bebama.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.