Lekari “deru” lovce

Fetalna hirurgija – dva puta rođeni
19/02/2019
Kod dece se promene na koži javljaju na tabanima, glavi i dlanovima
Manji broj obolelih od šuge– realnost ili statistička greška
27/02/2019

Lekari “deru” lovce

Građani koji poseduju vatreno oružje trebalo je do kraja marta da zamene stare oružane listove za nove biometrijske isprave, ali iz Ministarstva unutrašnjih poslova najavljuju da će ovaj rok biti produžen za još godinu dana. Kad god da se odluče da ispune ovu obavezu, lovci i ostali vlasnici pušaka i pištolja, uz republičke takse moraće da plate i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Zakon o oružju i municiji, koji se primenjuje od marta 2016. godine uveo je obavezu da svaki vlasnik mora dostaviti dokaz o zdravstvenom stanju jednom u pet godina.

Lekarska uverenja mogu se dobiti u službama medicine rada pri domovima zdravlja, a koliko će novca za to morati da izdvoje zavisi od mesta u kojem žive. Jer, u beogradskim zdravstvenim ustanovama cene su u rasponu od 1.980 dinara, koliko košta uverenje na Paliluli, do 5.500 dinara u Obrenovcu.

Pre nego što odu u službu medicine rada, vlasnici oružja moraju posetiti izabranog lekara koji daje izveštaj o zdravstvenom stanju. U nekim domovima zdravlja, poput Mladenovca i ta potvrda se plaća, a košta 300 dinara, dok je lekarsko uverenje 2.500.

Među najpovoljnijim domovima zdravlja u prestonici za izdavanje ovog lekarskog uverenja je DZ Novi Beograd gde ono košta 2.490 dinara, kao i Vračar za deset dinara skupljii. U Zemunu traže 2.763, a na Čukarici 3.000 dinara.

Novi propis papreno će koštati i lovce u drugim gradovima, a cene se drastično razlikuju u svim domovima zdravlja od severa do juga Srbije. U Subotici lekari traže 2.500 dinara za uverenje i dodatnih 610 dinara za laboratorijske analize. U Novom Sadu je cena bez laboratorije 4.000 dinara. U Kragujevcu za ovu „potvrdu“ treba izdvojiti po 3.000 dinara, a u Vranju 200 dinara manje.

U domu zdravlja u Prokuplju od maja prošle godine izdaju ova lekarska uverenja, a pregled obavljaju specijalista medicine rada, neuropsihijatrije ili psihijatrije, oftalmologije i po potrebi lekari drugih specijalnosti.


– Uverenje košta 3.000 dinara, a izdaje se u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja. Zainteresovani se mogu javiti kod svog izabranog lekara gde će dobiti obrazac koji posle nose u Službu za zdravstvenu zaštitu radnika, gde se obavljaju specijalistički pregledi. Lekarska uverenja se izdaju na pet godina – objašnjavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
U MUP-u navode da je zamena oružnih listova zakonska obaveza za sve koji poseduju vatreno oružje,
Izdavanje novog oružnog lista košta 1.500 dinara (600 dinara košta obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica). Građani koji poseduju oružje sa olučenim cevima – pištolje, revolvere, karabine – moraju da uplate i republičku taksu koja iznosi 5.360 dinara, tako da je ukupan trošak zamene ovog dokumenta za mnoge veći od 10.000 dinara. 

MESTO                              CENA                                    

STARI GRAD                      3.050                                                    

VRAČAR                             2.500                    

SAVSKI VENAC                  3.600                                    

NOVI BEOGRAD                2.490                    

ZEMUN                               2.763                                    

VOŽDOVAC                        3.400                                    

PALILULA                           1.980                                    

RAKOVICA                          5.538                                    

ČUKARICA                          3.000                                    

ZVEZDARA                         4.000                                    

OBRENOVAC                      5.550                                    

LAZAREVAC                       4.150                                    

MLADENOVAC                  2.500


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.