Koje su zdravstvene ustanove promenile ime
29/01/2021
Koji su izvori zaraze u vašem domu
15/02/2021

Epidemija usporila dijagnostiku

U Srbiji je tokom 2020. godine broj novodijagnostikovanih pacijenata od karcinoma pluća bio manji za 25 odsto nego u 2019. godini, a to znači da više od 1.000 ljudi nije dijagnostikovano zbog pandemije izazvane virusom korona, saopštilo je Udruženje za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”. To su podaci sa kojima dočekujemo ovogodišnji Svetski dan borbe protiv raka, koji se svake godine obeležava 4. februara pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja za kontrolu raka iz Ženeve.
Iz Udruženja navode da aktuelna epidemija kovid-19 u Srbiji doživljava svoju kulminaciju, pa je sva pažnja prebačena na pacijente zaražene korona virusom, a da problem ostalih pacijenata ne bi trebalo da padnu u senku.
Ističu da su osobe koje imaju neko maligno oboljenje u povećanom riziku od kovid-19 infekcije, a pogotovu oni koji imaju karcinom pluća, od koga u Srbiji godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.
U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok svakodnevno 13 građana Srbije izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

– Klinika za pulmologiju KC Srbije je vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata. Ipak, zbog pandemije korona virusa smo u poslednjih godinu dana za četvrtinu je manje dijagnostikovali karcinoma pluća nego prethodnih godina, što svakako nije dobro. Osim fokusa zdravstvenog sistema na lečenju korona virusa, manjem broju novodijagnostikovanih sigurno doprinosi i strah pacijenata da se ne zaraze – rekla je Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS.
Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”, kaže da iako je glavni problem dostupnosti savremenih terapija rešen, sada je potrebno skratiti vreme od pojave simptoma karcinoma pluća do dobijanja savremenih lekova, koje je 2019. godine, prosečno, iznosilo 200 dana.

– Kada član porodice oboli od raka pluća, celoj porodici se život menja iz korena. Dijagnostika, konzilijumi, borba za terapiju, zračenje…. Uz sve ove probleme, prava informacija kako sve ovo postići što lakše i brže, mnogo bi olakšala pacijentima – rekla je Ćorović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.