Koji su izvori zaraze u vašem domu

Epidemija usporila dijagnostiku
03/02/2021
Kliničke slike sve teže
16/02/2021

Koji su izvori zaraze u vašem domu

Ove smo godine više nego ikad naučili koliko je važno prati ruke za održavanje dnevne higijene. Ali, dok sapunicom pokušavamo isprati nevidljive neprijatelje koje donesemo, često zanemarimo izvore bakterija i virusa koji se nalaze u našem domu, piše portal zadovoljna.hr

Lične stvari

Iako ga često zaboravimo dezinfikovati, dobro je poznato da mobilni telefon može sadržati više bakterija od WC daske. Njega ćete najbolje očistiti maramicama za dezinfekciju koje sadrže izopropilni alkohol. Važno je da sredstvo s kojim dezinfikujete mobilni ne bude čisti alkohol jer biste ga tako mogli oštetiti.

Ovo je godina u kojoj su mnogi kancelarije zamenili radom od kuće. Laptop je u tom slučaju jedan od glavnih alata koji se svakodnevno koristi. Za brzo i efikasno čišćenje isključite ga i prebrišite dezinfekcijskim maramicama, a zatim posušite suvom krpicom od mikrofibera.

Mnogi nemaju naviku čistiti ključeve. S obzirom na to da njih ne naslanjamo na lice i ne koristimo ih u kući, ne moramo ih dezinfikovati svaki dan, ali važno je znati da se na njima nalaze bakterije i virusi i da bi nakon zaključavanja trebalo oprati ruke. Uz to, ključeve je najbolje odlagati na mesto koje je predviđeno za njih, daleko od kuhinje i hrane.

Pre samog ulaska u kuću ili stan mnogi će stisnuti zvono na vratima, i ne samo gosti nego i ukućani. S obzirom na to da se zvono van stana, teško je kontrolisati njegovu čistoću, stoga svaki put kad se setite očistite ga antibakterijskim sredstvom za čišćenje.

Sledeći put kad ulazite u svoj dom obratite pažnju na to koliko ste kvaka dodirnuli pre nego što ste oprali ruke. Bakterije i virusi tamo se zadržavaju duže nego što mislite, pa ih je svakako potrebno redovito čistiti. Dezinfinkujte ih kao i zvono na vratima.

Vazduh u zatvorenom prostoru može biti od 10 do 30 puta zagađeniji od onoga vani. On je kombinacija zagađenog vazduha koji dolazi spolja i zagađenja koja nastaju u zatvorenom prostoru kuvanjem, duvanskim dimom, izgaranjem sveća i uljnih lampi, radom kamina ili grejalica na lož ulje. I dok se u svijetu ozbiljno govori o kvalitetu vazduha u kući, mnogi i dalje tome ne pridaju dovoljno pažnje. Provetravanje je dobro, ali često nije dovoljno. Mnogi koriste i prečišćivače za vazduh.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.