Šta nam donosi vakcina protiv raka grlića materice
22/10/2019
Mamograf za svako selo
24/10/2019

Do punoletstva kod istog lekara

Deca će se od rođenja do punoletstva lečiti kod istog doktora. To je odluka uprave Doma zdravlja u Nišu, koja se primenjuje od  1. avgusta. Kako pišu “Večernje novosti”, Nišlije negoduju zbog spajanja predškolske i školske pedijatrije u ovdašnjem Domu zdravlja, dok nadležni tvrde da je reorganizacija dobra i najavljuju da će učiniti sve što je moguće kako bi je unapredili.

Jedna prostorija za inhalacije i davanje injekcija – zajedno za bebe i za srednjošolsku populaciju – gužve u zgradi, nedovoljan broj stolica u čekaonicama, jedan šalter umesto dva i lift koji do Savetovališta za zdravu decu vodi kroz hodnik za onu koja su bolesna… To su samo neki od problema na koje se žale ljudi koji se protive ovakvim novinama u ustanovi koja slovi za najveći centar primarne zdravstvene zaštite, ne samo u Srbiji, već i na čitavom Balkanu. A, sve je počelo krajem leta, kada su na pedijatriji sprovedene reforme koje za cilj imaju to da isti lekar brine o deci od njihovog rođenja pa do punoletstva. Tada su spojeni Predškolsko i Školsko odeljenje, pa su sada na istom spratu, dok se Savetovalište za zdravu decu nalazi na drugom.

“Gužve u popodnevnim satima su često nesnosne, jer uz bebe po pravilu dolaze oba roditelja, pa se čeka satima. Kad lekare pitamo zašto je ovako, oni samo slažu ramenima”, kaže majka, koja se predstavila kao Tamara M., naglašavajući da ništa bolje nije ni u Savetovalištu, iako se tamo odlazi isključivo u zakazanim terminima.

I među zaposlenima su reakcije različite. Kažu da i privatne ambulante, poput onih manjih u gradu, rade po istom principu, ali u centralnom Domu zdravlja nisu stvoreni adekvatni uslovi, primereni prevelikom broju dece. Ističu, svi su pedijatri specijalizovani za decu od njihovog rođenja pa do navršene 18. godine, što roditelji vole i većina njih se vraća svom lekaru iz predškolskog uzrasta. Ali, iako je reč o najvećem domu zdravlja nije moguće sve pacijente smestiti samo na jedan sprat.
U niškom Domu zdravlja, objasnili su za “Novosti” da je Pravilnik o organizaciji Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece prihvatio njihov Upravni odbor i tvrde da su novim rasporedom u preventivnom delu dobili veći broj ordinacija sa pripadajućim pripremama, te veće čekaonice sa dovoljnim brojem klupa za sedenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.