Šta nam donosi vakcina protiv raka grlića materice

Srbija na dnu Evrope po broju donora
21/10/2019
Do punoletstva kod istog lekara
24/10/2019

Šta nam donosi vakcina protiv raka grlića materice

Srbija je po obolevanju i smrtnosti od raka grlića materice na trećem mestu u Evropi, odmah iza Moldavije i Litvanije. Ta vrsta karcinoma jedna je od najvećih pretnji po zdravlje žena, a najčešći uzrok je infekcija HPV virusom.

Zbog toga je i Svetska zdravstvena organizacija preporučila da bi vakcinacija protiv HPV-a bude uključena u Nacionalni program imunizacije, saopštilo je Udruženje “Roditelj”. Oni su podsetili da je Srbija ovu vakcinu stavila na listu preporučenih u aprilu ove godine i da roditelji moraju da je kupe.

Vakcina protiv HPV -a u svetu se primenjuje već duže od 10 godina, a imunolog dr Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj objašnjava da je delotvorna u sprečavanju prekanceroznih promena, kao i da sprečava nastanak raka grlića materice i još nekoliko tipova zloćudnih tumora kod oba pola.

“Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja može se očekivati tek za više godina ili decenija nakon uvođenja vakcine. Podaci pokazuju da je u zemljama gde je cepivo uvedeno, već došlo do drastičnog smanjenja učestalosti prekanceroznih promena, a ponegde je već počeo da opada i broj tumora”, objasnio je Janković, a navodeno je u saopštenju ovog udruženja.V

Vakcina je preporučena i za devojčice i za dečake, a zajedno sa drugim preventivnim merama, pre svega redovnim ginekološkim pregledima, trebalo da promeni našu crnu statistiku. Predsednica Udruženja “Roditelj” Gordana Plemić ističe kao pozitivan primer iskustvo Australije gde je masovnom imunizacijom u periodu od deset godina incidenca oboljevanja od raka grlića materice smanjena na 1,1 odsto.

“Apelujem na porodice i roditelje da prihvate mišljenja lekara o dobrobiti imunizacije protiv HPV, jer tako čine najbolje za zdravljesvoje dece. Posebno treba naglasiti da je vakcina dokazano bezbedna jer, u poslednjih 10 godina od kada je u upotrebi, nije bilo ozbiljnih neželjenih dejstava”, poručila je Plemić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.