Do punoletstva kod istog lekara
24/10/2019
Novosadski dan za zdravlje
25/10/2019

Mamograf za svako selo

Zbog nedostupnosti mamografije, pogotovo u ruralnim sredinama, vojvođanska vlada predvidela je da sledeće godine kupi još jedan pokretni mamograf, saopštio je pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo. 

“Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod zena starosti od 50 do 69 godina i dalje se odaziva mali broj njih. Nažalost, javljaju se uglavnom kad tumor uznapreduje”, kažu u Sekretarijatu. Zbog toga je ove godine Pokrajinska vlada već kupila jedan pokretni mamograf. Cilj projekta je bio da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zdravstvene knjižice. 

Za tri meseca, u tri opštine pregledane su 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji. Nažalost, kod 10 žena potvrden je karcinom dojke i kod njih je već početo i sprovedeno lečenje.

Zbog toga je Pokrajinska vlada za sledeću godinu predvidela kupovinu još jednog pokretnog mamografa, s ciljem da se u što kraćem vremenskom periodu, što većem broju žena, koje imaju više od 40 godina omogući taj važan dijagnostički pregled. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.