Da li će lekari s “Dedinja” prestići nemačke kolege

Besplatan dabl test za trudnice
10/10/2019
Prava ista, ali prepreka više
11/10/2019

Da li će lekari s “Dedinja” prestići nemačke kolege

Naredne godine će pet medicinskih sestara otići na usavršavanje u čuvenu američku Mejo kliniku, a pet u klinike Austrije i Nemačke

“U poslednje dve godine, u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” urađeno je 4.500 operacija na srcu, što je znatno iznad proseka brojnih sličnih evropskih centara”, kaže direktor ove zdravstvene kuće profesor dr Milovan Bojić koji je obeležio dve godine od kada je ponovo na čelu ove ustanove.

Očekuje se da u 2019. godini bude urađeno oko 2.500 operacija, a na taj način će jedna naša ustanova prestići slične i u Nemačkoj čiji ni jedan kardiohirurški centar ne radi toliki broj operacija. Direktor instituta je naglasio da se nada da će s odlaskom ove godine, nestati i liste čekanja na “Dedinju”.
Za ovo vreme je uvedeno 11 novih procedura, a među njima su najbrojnije one iz minimalno invazivne hirurgije, za koju se veruje da će u budućnosti sasvim zameniti operacije na otvorenom srcu. Obnovljene su zdravstvena i naučna akreditacija i u stalni radni odnos primljena tri profesora kardiohirurgije iz Slovenije, Austrije i Nemačke.
“Naše zdravstvo poslednjih godina suočava se sa sve učestalijim odlaskom lekara u inostranstvo, dok Dedinje nikad nije imalo taj problem. Naša ustanova je uvek imala samo problem kako da zaposli sve one stručnjake koji žele da rade kod nas. Mi smo izabrali najbolje i zaposlili smo profesora Tomislava Klokočovnika, redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Ljubljani, profesora Ota Dapunta iz Graca i profesora Johanesa Milera, kardiohirurga i elektroinženjera iz Berlina”, naglasio je Bojić.
“Rad na Institutu “Dedinje” smatram velikom prilikom da se bavim edukacijom i usavršavanjem metoda minimalno invazivne hirurgije. Veliki broj intervencija koje se rade na ovoj klinici čine je referentnim obrazovnim i naučnim centrom”, izjavio je profesor dr Tomislav Klokočovnik. Kardiohirurzi Dapunt i Miler takođe se bave hirurgijom kojom se kroz male rezove operiše srce i tako izbegava trauma otvaranja grudnog koša.
Takođe, profesor Johanes Miler proizveo je uređaj pomoću kojeg se niskofrekventnim strujama aktivira oslabljeni srčani mišić u terminalnoj fazi srčane bolesti.
“Dosad smo ovaj uređaj primenili kod osam naših pacijenata i postigli značajno poboljšanje njihovog zdravlja”, rekao je Bojić i dodao da će naredne godine će pet medicinskih sestara otići na usavršavanje u čuvenu američku Mejo kliniku, a pet u klinike Austrije i Nemačke.
Profesor Bojić posebno ističe da dolazak stranih lekara na Institut “Dedinje” nikako ne znači zatvaranje vrata domaćim stručnjacima.
” Naprotiv, mi želimo da postanemo centar u kojem će mladi doktori moći da se edukuju i da prođu i kroz našu, ali i internacionalnu školu”, kazao je Bojić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.