Počelo da radi porodilište u Lazarevcu
08/10/2019
Da li će lekari s “Dedinja” prestići nemačke kolege
10/10/2019

Besplatan dabl test za trudnice

Služba ginekologije Opšte bolnice Valjevo dobila je odobrenje od Ministarstva zdravlja da uvede novu metodu ranog skrininga za trudnice, dabl test, koja do sada nije rađena u ovoj ustanovi. U pitanju je neinvazivna dijagnostička metoda koja predstavlja pomoćnu dijagnostiku pri praćenju i lečenju patologija trudnoća.

Sve trudnice će ovaj test ubuduće moći potpuno besplatno da urade u Valjevskoj bolnici.

“Potrebno je da otvore istoriju na Odseku patologije trudnoće Službe ginekologije gde će im biti uzorkovan materijal i poslat na analizu. Nakon toga se istorija zatvara, a rezultate dobijaju najkasnije za dva dana. Pri prijemu svaka trudnica popunjava formular koji ima opšte podatke o stanju majke, da li je pušač, dijabetičar i slično, uz rezultat slobodnog beta Hcg, lekar je korišćenjem kompjuterskog programa PRISCA u mogućnosti da izračuna MoM-e i faktore rizika na osnovu drugih relevantnih faktora kod trudnica, godine starosti, ultrazvuka”, objašnjavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ovaj test ukazuje lekaru specijalisti koji vodi trudnoću da li je potrebno sprovesti dodatne pretrage i analize kod trudnice i koje. Radi se između 11. i 13. nedelje trudnoće, jer se tada dobijaju najprecizniji podaci.

U Porodilištu valjevske bolnice u prvih osam meseci ove godine je rođeno 809 beba iz čitavog Kolubarskog okruga. U protekloj godini na svet su stigle 1.242 bebe i to po opštinama, u Valjevu 688. Ub beleži 195 prinova, Mionica 61 novorođenče. Rode su donele i 161 Lajkovčana. U Osečini je rođeno 70 dece, a u Ljigu 45.

Važne napomene:

1. Pouzdanost ovog testa je 85-90 odsto

2. Izračunati rizici zavise od tačnosti podataka koji su dobijeni od trudnice.

3. Izračunati rizici nemaju dijagnostički značaj!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.