Ključne su rana dijagnostika i terapija
28/09/2020
Uz NATO bombe i ekološka katastrofa
04/10/2020

Besplatni senzori za dijabetičare

Deci i odraslima koji imaju neregulisanu šećernu bolest,dijabetes mellitus tipa I, od sada će biti besplatno dostupno godišnje 52 senzora za merenje šećera u krvi, a koji se izdaju na tromesečnom nivou, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje. Kako navode u RFZO, to je inovativni aparat koji meri nivo šećera sa kojeg se lako očitavaju podaci bez direktnog bockanja, jednostavnim postavljanjem na nadlakticu ruke.

– Svesni smo koliko roditelji ulažu napora kako bi tokom cele noći merili nivo šećera deci, dok će ovaj aparat senzorima alarmirati o povećanom ili sniženom nivou. Najnovije studije su pokazale da nivo glukoze nije važno meriti samo ujutru ili nakon obroka, već tokom celog dana njena vrednost ne bi smela da pređe 36 odsto – rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.
Osiguranicima koji su ostvarili pravo na terapiju insulinskom pumpom o trošku RFZO-a biće obezbeđen i transmiter za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera, a deci sa nestabilnim dijabetesom i koja su na terapiji insulinskim injekcijama aparat za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera.
Dijabetičari, roditelji dece koja žive sa ovim problemom i nekoliko udruženja, su putem peticije upućene Ministarstvu zdravlja tražili su pre nekoliko meseci da se i svima njima omogući humanije lečenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.