Ključne su rana dijagnostika i terapija

Stiglo 344.000 doza vakcina
28/09/2020
Besplatni senzori za dijabetičare
02/10/2020

Ključne su rana dijagnostika i terapija

Posle deset godina istraživanja ostvaren је veliki iskorak u inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke i to onog tipa koji se javlja kod 70 procenata pacijentkinja – HR+ i HER2-. Ovaj ohrabrujući podatak iznela je dr Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije, na tribini u okviru 21. beogradskog Festivala zdravlja.
Dr Milović Kovačević je pojasnila da rezultati najnovijih terapijskih opcija u ovom segmentu značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto i istakla da je uprkos tome, terapija za dve trećine pacijentkinja u Srbiji i dalje nedostupna.

– Onkolozi su saglasni da je ključ uspešnog lečenja karcinoma dojke prvenstveno u ranoj dijagnostici, ali uprkos tome, uznapredovali tip raka dojke razviće se kod oko 30 odsto žena sa ranim karcinomom. Zbog toga, neophodno je da govorimo o delotvornim terapijskim opcijama, koje ne samo što produžavaju život, već i poboljšavaju kvalitet života pacijentnkinja sa metastatskom karcinomom dojke – izjavila je dr Milović Kovačević.
Doktorka Milović Kovačević je objasnila da se godišnje dijagnostikuje oko 1.500 uznapredovalih karcinoma dojke, koji je najveći krivac za prevremenu smrt žena u Srbiji.

Iako statistika kaže da samo 27 dosto obolelih osoba od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina, u našoj zemlji 70 odsto pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom dojke i dalje čeka inovativnu terapiju – upozorila je doktorka.
Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar Milica izjavila je da udruženje već deset godina nastoji da omogući pristup kvalitetnoj dijagnostici i lečenju svakoj ženi u Srbiji, te je početkom septembra Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje podneta inicijativa za uvođenje inovativnih terapija za lečenje žena sa HER2- HR+ metastatskim rakom dojke na listu lekova koje se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

– Potreba za ovim terapijama je kod Ministarstva zdravlja naišla na visok stepen razumevanja, a trenutno se čeka odluka Sektora za lekove RFZO. Pozdravljamo napore resornog ministarstva i RFZO u nastojanjima da se kontinurano proširuje lista dostupnih lekova. Zalažemo za jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešću. Da bi se to ostvarilo neophodno je da sve kategorije pacijenata imaju najbolju moguću dostupnu terapiju – rekla je Bondžić.

*Ovaj tekst deo je projekta “Da ne ostane nepozNATO” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanjaIzneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.