Aplikacija za pomoć osobama sa dijabetesom

Majčino mleko – najbolja hrana
20/10/2021
Radojičić: Počela izgradnja Tiršove 2
20/10/2021

Aplikacija za pomoć osobama sa dijabetesom

Grupa osoba obolelih od dijabetesa iz Zagreba napravila je mobilnu aplikaciju pomoću koje u slučaju hipoglikemije, odnosno snižavanja nivoa šećera u krvi, u svom okuženju mogu brzo da pronađu osobu koja će im pomoći. Aplikacija Dia Help je dostupna u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovni i Srbiji, piše Euronews Srbija.

“U trenutku kada shvatite da je nedelja uveče, da nemate iglu uz pomoć koje ćete uzeti insulin što vam je jako potrebno, apoteke ne rade – imate aplikaciju, stisnete sos dugme, i napišete šta vam fali – recimo, lanceta za merenje glukoze. Kada stisnete sos dugme, aplikacija geolocira vas i druge korisnike u krugu od 15 kilometara, i pošalje im poruku šta vam je potrebno”, rekao je Davor Skeledžija, tvorac aplikacije.

Život sa dijabetesom podrazumeva merenje šećera i do sedam puta na dan, te je verovatnoća da vam nešto od opreme zafali veoma velika.

– Jedna od komplikacija je ta da vi, posebno ako imate insulinsku pumpu, morate stalno uz sebe imati određena pomagala, određene lekove i tako dalje. To su insulinski setovi, pumpa, baterije. Oni koji nisu na pumpi, moraju imati igle. Ova pomagala nisu skupa, ali nisu dostupna svima – objašnjava Skeledžija.

Kako je za Euronews objasnila Bojana Marković iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa “Plavi krug”, u Srbiji, osobe koje imaju dijabetes tip 1 imaju pravo na tračice, ali njih nema dovoljno.

– To je problem, jer nemamo uvid. Moramo da proveravamo više puta u toku dana dijabetes i uvek nam nedostaju tračice. I deci i trudnicama, a i odraslima. Tip 2 nema uopšte pravo na tračice, mislim da je to jedan veliki problem, jer i oni koji imaju dijabetes tip 2 takođe moraju da mere redovno šečer u krvi”, istakla je Marković.

Prema podacima Batuta, približno 770.000 ljudi u Srbiji boluje od dijabetesa, a godišnje od ove bolesti premine 3.000 osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.