Otvaraju se škole za trudnice i roditelje
15/10/2021
Aplikacija za pomoć osobama sa dijabetesom
20/10/2021

Majčino mleko – najbolja hrana

Služba patronaže Doma zdravlja Novi Sad u saradnji sa Upravom za zdravstvo Grada Novog Sada realizuje projekat „Majčino mleko- najbolja hrana 7“ serijom predavanja u mesnim zajednicama. Iz ove zdravstvene ustanove pozivaju sve trudnice, njihove partnere i sve one koji žele da uče o dojenju da im se pridruže 21. oktobra u 10 časova u sali Mesne zajednice u Kaću.

U DZ Novi Sad napominju da se podrška dojenju realizuje kroz sva tri nivoa zdravstvene zaštite, ali otpočinje i završava se kroz primarni nivo zdravstvene zaštite. Budući roditelji su još tokom trudnoće usmereni na tim izabranog ginekologa, Školu za trudnice i savetovalište za trudnoću gde formiraju stav o načinu hranjenja deteta kada se rodi.

– Po izlasku iz porodilišta brigu i nadzor nad porodicom preuzimaju patronažne sestre i tim izabranog pedijatra. Od izuzetne je važnosti da svi zdravstveni radnici u lancu podrške imaju savremena saznanja u vezi sa dojenjem kako bi zajedno slali nedvosmislenu, ujednačenu poruku o praksama koje doprinose i podržavaju razvoj laktacije. Jedan od najvažnijih principa rada zdravstvenih radnika je da prvenstveno ne naškode, ali da bi to bilo moguće moraju da imaju saznanja o savremenim stručnim stavovima u vezi sa dojenje – kažu u DZ.

Oni ističu da je dojenje mnogo više od hranjenja i da majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula, vid, miris, sluh, dodir, ukus i inteligencije, odnsono govora i jezika i štiti od mnogih infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti. Veoma je važno da se, tokom boravka u porodilištu, majka i novorođenče ne razdvajaju, jer majka tada može podojiti dete čim se ono probudi. U ovoj zdravstvenoj ustanovi podsećaju i da primena opšte ili epiduralne anestezije tokom porođaja ne predstavlja prepreku za rani početak dojenja.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke, jer pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika. Podsećaju i da dojenje doprinosi skladnijim porodičnim odnosima, rasterećuje porodični budžet i da štedi vreme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.