Kako pomoći osobi koja se otrovala alkoholom

Alkoholom se otrovalo 15 tinejdžera
22/01/2019
Vojvodina finansira i drugo dete iz epruvete
25/01/2019

Kako pomoći osobi koja se otrovala alkoholom

Doktor Tomislav Režić iz Nacionalnog cetra za kontrolu trovanja VMA, za „Zdravlje Vodič“ razbija zablude u vezi sa postupcima prilikom akutnog pijanstva.

Ovo su saveti onima koji su u društvu teže alkoholisane osobe:

NE POKUŠAVAJTE IZAZIVATI POVRAĆANJE

Za to je najčešće već prošlo optimalno vreme, jer se alkohol potpuno resorbuje u krv za 30 do 40 minuta, a pijanstvo i inače često uzrokuje spontano povraćanje. S druge strane, time se samo povećava mogućnost aspiracije povraćenog sadržaja u disajne puteve i pluća, što može imati i fatalne posledice tim više jer već postoji određeni stepen centralne depresije funkcije disanja.

PACIJENTA POSTAVITI U BOČNI, TZV. „KOMA“ POLOŽAJ I PRATITI

Time se prevenira već pomenuta aspiracija, kao i eventualno povređivanje, pre svega glave i vrata, što je druga po značaju moguća komplikacija.

UTOPLITE GA

Ovo je naročito važno ako je pacijent bio izložen niskoj temperaturi. Naime, alkohol suprotno veoma raširenoj zabludi proistekloj iz prolaznog početnog subjektivnog osećaja „zagrejanosti“ nakon konzumiranja, definitivno i snažno potencira podhlađivanje organizma (hipotermiju).

Ostale mere dijagnostike i terapije rezervisane su za medicinske profesionalce ukoliko se ovakva alkoholisana osoba doveze u zdravstvenu ustanovu. Koliko ljudi zbrinjava Centar za kontrolu trovanja pročitajte ovdehttp://zdravlje-vodic.rs/alkoholom-se-otrovalo-15-tinejdzera/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.