Mala škola oralnog zdravlja u Novom Sadu
12/08/2022
Škodrić: Obezbedili smo sve lekove za Kovid
16/08/2022

RFZO: Značajno proširena prava za osobe sa invaliditetom

Osiguranicima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kojima su zbog prirode bolesti neophodna medicinsko tehnička pomagala, značajno su proširena prava, pa tako sada, na primer, osobe sa amputiranim ekstremitetima imaju pravo da biraju tip proteze koju dobijaju na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, osobe sa dečijom celebralnom paralizom i problemima sa kičmom dobijaju midere, a deca leptiri duplo veću količinu silikonskih flastera, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

„Ovo su značajne i najveće novine u poslednjih deset godina. Najviše njih se odnosi na osobe sa amputiranim ekstremitetima. Oni koji ne mogu da koriste nijedan vid proteze i koji su nepokretni, više neće morati da budu vezani za kuću i krevet, već će moći da dobiju invalidska kolica“, istakla je Škodrić.

Osim toga, kako je navela, oni koji mogu da koriste proteze, sada će moći da dobiju različite oblike proteza u odnosu na preporuku lekara.

„Neće se više, kao do sada, dešavati da pacijenti sa 20, 30 ili 40 godina, koji su aktivniji, dobijaju iste proteze kao na primer starija populacija, već je sada otvorena mogućnost da lekari određuju protezu u skladu sa sposobnostima pacijenata“, pojasnila je Škodrić.

Prema njenim rečima, ono što je takođe značajno, jeste da i osobe sa celebralnom paralizom koje imaju i probleme sa kičmom, kao i ostala osigurana lica, od sada mogu da dobiju midere od najkvalitetnijeg materijala, kao što je polietilen, što do sada nije bio slučaj.

I osobe sa nekim retkim bolestima, kaže Škodrić, od sada mogu da računaju na ventilator za mehaničku ventilaciju u kučnim uslovima o trošku RFZO, dok takozvana deca leptiri, ili deca koja imaju buloznu epidermolizu, od sada mogu da računaju sa duplo većom količinom mesečnih silikonskih flastera. Mališani koji se rode sa deformitetima stopala, i koji imaju potrebu za ortopedskim cipelama, od sada će ih dobijati o trošku države. Deca sa cerebralnom paralizom dobijaće i pomagalo za vertikalizaciju – stajalicu.

„Sve nabrojano samo su neka od novih, uvedenih prava, ali ima ih značajno više, i informacije o svima njima mogu se pronaći na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje“, rekla je direktorka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.