Škodrić: Obezbedili smo sve lekove za Kovid

RFZO: Značajno proširena prava za osobe sa invaliditetom
16/08/2022
“Visina nije mala stvar”- važan je pokazatelj zdravlja deteta
10/09/2022

Škodrić: Obezbedili smo sve lekove za Kovid

Srbija je na vreme obezbedila sve ključne lekove za Kovid koji se primenjuju za sve grupe pacijenata i sve faze bolesti, od lakih do najtežih formi koje zahtevaju hospitalizaciju i apsolutno smo spremni za jesen, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić povodom brojnih medijskih upita i aktuelne situacije s korona virisum, kao i najskorijih primera iz regiona gde nema dovoljno lekova za kovid.

„Jedna smo od retkih zemalja koja je obezbedila sve ključne lekove prateći preporuke struke. Među prvima u Evropi i svetu smo uspeli da nabavimo neutrališuća monoklonska antitela i antivirusne lekove. Ono sto je najvažnije lekove imamo u dovoljnim količinama za sve pacijente i nikada nismo došli u situaciju da nemamo lek za pacijenta kojem je potreban kao što se dešava u drugim državama”, rekla je Škodrić.

Kako je navela, pored specifičnih lekova za Kovid imamo dovoljno i drugih lekova koji su značajni za lečenje covid pacijenata kao što su antibiotici, anestetici, infuzioni rastvori, antikoagulansi itd.

„Preporuke struke se kontinuirano prate, kao i razvoj novih inovativnih lekova kako bismo obezbedili terapiju koja se pokazala efikasnom za terapiju kovida, a imajući u vidu stalnu mutaciju virusa”, zaključila je direktorka RFZO-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.