Gde se može dati krv na Dan dobrovoljnih davalaca?

Stigle vakcine protiv HPV infekcije u domove zdravlja
10/06/2022
Odložene posledice korone – moždani udar preti i mladima
11/06/2022

Gde se može dati krv na Dan dobrovoljnih davalaca?

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se svake godine 14. juna u cilju izražavanja zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima krvi, kao i podizanju svesti građana o važnosti redovnog i dobrovoljnog davanja krvi.

Ovogodišnji slogan Svetskog dana je “Davanje krvi je čin solidarnosti”. Slogan je dokaz da davalaštvo krvi jača duh zajedništva i da zdravstveni sistem može nesmetano da funkcioniše samo ukoliko ima dovoljno sigurne krvi i produkata od krvi koje mogu da obezbede isključivo zdravi davaoci.

– Da bi se krv obezbedila svima kojima je transfuzija neophodna za lečenje, potrebni su dobrovoljni i redovni davaoci krvi. Krv i produkti od krvi su jedini lek za različite pacijente, za žene tokom trudnoće i porođaja, za decu koja pate od teških oblika anemije, za pacijente koji boluju od leukemije, kao i za žrtve trauma, hitnih stanja i saobraćajnih nesreća. Svaka hirurška intervencija iziskuje upotrebu krvi i komponenata krvi – navode u saopštenju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije (ITK).

Domaćin ovogodišnjeg Svetskog dana davalaca krvi je Meksiko, a centralna manifestacija održaće se u Meksiko sitiju.

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije pozivaju dobrovljne davaoce da 14. juna od 7 do 19 časova dođu u njohove prostorije u Svetog Save i da daju krv. Osim u Institutu toga dana krv se može dati i u Valjevu, Koceljevi i Novom Pazaru.

– Tradicionalno će se održati i akcija u studentskom domu „Studentski grad“ od 11 do 16 časova, gde će naši mladi davaoci krvi, studenti sa svih fakulteta i visokih strukovnih škola Beogradskog univerziteta donirati krv i pokazati koliko su mladi važni za naše društvo – navode u ITK.

Spisak svih lokacija na kojima se može donirati krv možete pogledati na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije, www.itks.rs, kao i na fb profilu Institut za transfuziju krvi Srbije i Instagram profilu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.