Stigle vakcine protiv HPV infekcije u domove zdravlja

Vojni lekari na terenu u novopazarskim selima
09/06/2022
Gde se može dati krv na Dan dobrovoljnih davalaca?
10/06/2022

Stigle vakcine protiv HPV infekcije u domove zdravlja

U zavode za javno zdravlje u Srbiji stigle su vakcine protiv HPV infekcije, a već su distribuirane i mnogim domovima zdravlja.  Država je obezbedila najsavremeniju, devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke. Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije ta vakcina je jedna od najbezbednijih vakcina. Davaće se tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine.

Dom zdravlja “Novi Sad“ saopštio je danas da su stigle devetovalentne vakcine protiv HPV infekcije. Oni su pozvali roditelje dece uzrasta od 9 do 19 godina da se informišu i prijave svoju decu kod izabranog pedijatra.

– Trenutno raspolažemo sa 80 HPV vakcina i najveće interesovanje je u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina. Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja ili staratelja i popunjavanje obrasca saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u elektronski i štampani karton deteta – navodi se u saopštenju.

Procedura je takva da devojčice i dečaci, koji su zainteresovani, odnosno njihovi roditelji, treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda.

Novi Sad je jedini grad u Srbiji u kojem je već dve godine vakcina besplatna za devojčice uzrasta od 12 do 18 godina. Prošle godine vakcinisali su 570 devojčica protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika raka grlića materice. Besplatne vakcine obezbedio je pilot projekat lekara iz Instituta za javno zdravlje, odnosno njihova ideja da umesto za promotivne flajere, od resornog ministarstva zatraže novac za vakcine.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.