Besplatan odmor za zdravstvene radnike
06/05/2021
Foto: Beoinfo
Mobilni autobus danas u Barajevu
10/05/2021

Zabeleženo 890 reakcija na vakcine

 Sve vakcine protiv korona virusa su apsolutno bezbedne, o čemu svedoči i podatak da je do sada zabeleženo samo 890 neželjenih reakcija, odnosno mnogo manje od jednog procenta datih doza, izjavio je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. On je rekao da je zabeležno samo 890 slučajeva prijavljenih neželjenih reakcija.

– Na 3.715.103 date doze, to je jedna reakcija na 4.174 vakcine, odnosno 0,00023 odsto. To je zaista izuzetno retko i nema težih neželjenih reakcija. Samo pet puta je evidentirano nešto što bi se smatralo ozbiljnijim slučajem, ali i te reakcije su prolazile brzo i bez trajnih posledica – rekao je Zelić za TV Pink.

On naglašava da se korona virus ne predaje i pokazuje da je “vrlo otporan i žilav” na sve pokušaje da mu se suprotstavi, osim kada je reč o vakcinama.

– U problemu su zemlje koje imaju izazov da ne sprovode mere ili nemaju dovoljnu dostupnost vakcina. Srećom, mi imamo dovoljno vakcina i to četiri različita proizvođača, ali i poverenje građana u institucije i sistem vakcinacije u kontrolu koju sporvodi Agencija za lekove – rekao je Zelić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.