Danas nije bilo vakcinacije u Belekspo centru
16/02/2021
Bežanijska kosa nije više kovid
18/02/2021

Za decu leukemija najveći rizik

TOKOM 2019. godine 34 dece predškolskog uzrasta obolelo je od raka u Beogradu, prema podacima iz populacionog registra za rak. Najčešće maligne bolesti odnose se na neoplazme krvi i limfnog tkiva i organa za varenje. Slede tumori mokraćno-polnog sistema, zloćudni tumori štitne i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, maligne neoplazme oka i mozga. U istom periodu evidentirano je još 30 dece obolelih od malignih neoplazmi u Beogradu u uzrastu od 7 do 19 godina. Prema grupama dijagnoza, u ovom uzrastu najčešće se javljaju maligne neoplazme krvi i limfnog tkiva sa učešćem od 50 odsto ukupnog broja novoobolelih.

– Rano otkrivanje i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece mogu značajno uticati na povećanje verovatnoće preživljavanja, bolji odgovor bolesti na terapiju kao i manje skupo i manje intenzivno lečenje. Postizanje boljeg efekta programa koji promovišu adekvatan pristup u ranom prepoznavanju i tačnoj dijagnostici malignih bolesti u dečjem uzrastu, ostvarivo je kao zajednički cilj, koji obuhvata i zajedničku akciju, vladinih tela, nevladinih organizacija kao i roditeljskih i udruženja građana – navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje povodom 15. februara, Međunardonog dana dece obolele od raka.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se u svetu godišnje postavi oko 300.000 dijagnoza malignih bolesti kod dece uzrasta 0-19 godina. Najčešće vrste malignih bolesti u dečjem uzrastu bile su leukemije, tumori mozga, limfomi, neuroblastom i Vilmsov tumor. Rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece, praćena efektivnim lečenjem, treba da bude cilj uspešnog pristupa u kontroli ovih bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.