Za 18 godina udvostručen broj dece obolele od raka

Prva stomatološka kovid ambulanta u Novom Sadu
05/12/2020
Bolest ne zna za veru i naciju
11/12/2020

Za 18 godina udvostručen broj dece obolele od raka

Svake nedelje, u Srbiji, bar jedno dete izgubi bitku sa rakom. To pokazuju poslednji podaci objavljeni u izveštaju „Maligni tumori u Srbiji“, koji se odnose na 2017 godinu. Te godine je od malignih tumora preminulo 48 dece, a među njima je bilo i beba i mladih do 19 godina. Dve trećine preminulih, čak 60,4 odsto, odnosno 29 dece imalo je manje od 14 godina.
Od malignih tumora koji se javljaju u dečijem uzrastu, tokom 2017. godine registrovano je 327 novoobolele dece koja su imala manje od 19 godina. Od tog broja, 68,5 odsto, odnosno 224 dece je bilo uzrasta do 14 godina. Od ukupnog broja novoobolele dece 183 je dečaka, a 144 devojčice.
Kako za „Zdravlje Vodič“ kažu u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u toku je rad na uspostavljanju posebnog Registra za obolele od malignih tumora u uzrastu do 19 godina. Na potrebu da se formira takav registar ukazali su i stručnjaci u razgovoru za „Zdravlje Vodič“ https://zdravlje-vodic.rs/nepoznat-tacan-broj-dece-koji-se-bori-sa-tumorima/

Prema podacima Instituta “Batut” 1999. godine od malignih bolesti je za 12 meseci obolelo 166 mališana, a 18 godina kasnije taj broj je udvostručen! Naime, 2017. godine maligna oboljenja su prijavljena kod čak 327 devojčica i dečaka!
Podaci o obolevanju od svih malignih tumora se objavljuju kroz „Izveštaje o obolevanju i umiranju od raka u Centralnoj Srbiji“ počev od 1999. godine, a na osnovu podataka Populacionog registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije. U publikovanom izveštaju mogu se pronaći po uzrastima i standardnoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB10) i maligni tumori koji se javljaju u dečijem uzrastu. Na osnovu pomenutih godišnjih izveštaja može se pratiti učestalost obolevanja i umiranja od raka u dečijem uzrastu , navode u „Batutu“.
Pretragom podataka u ovim izveštajima može se pratiti porast broja obolelih mališana u protekle dve decenije. Institut za javno zdravlje Srbije objavljuje podatke za Republiku Srbiju u publikaciji „Maligni tumori u Srbiji“ i uskoro se očekuje Izveštaj za 2018. godinu.

*Ovaj tekst deo je projekta “Da ne ostane nepozNATO” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanjaIzneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.