Vrućina u kolima odnosi dečje živote

Pobedili rak, pa trijumfovali na olimpijadi
09/07/2019
Posle 40 godina KCS povezan sa auto-putem
14/07/2019

Vrućina u kolima odnosi dečje živote

Hrvatsku potresa slučaj četvorogodišnje devojčice koja je preminula nakon što su je radnici gradilišta pronašli u zatvorenom automobilu u Rovinjskom Selu. Devojčica je preminula u riječkoj bolnici, usled toplotnog udara i dehidracije zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi. Otac ju je ostavio u vrelom automobilu da je ne bi budio, a pritom nije upalio klimu, dok je sve prozore zatvorio da u automobil ne bi ulazila prašina sa gradilišta.
Dete je dva sata provelo u kolima, nakon čega joj je pozlilo, izvestili su mediji. Nažalost, ovo nije prvi ovakav slučaj ovog leta, ali se nadamo da će biti poslednji. Gradski zavod za javno zdravlje Beograda već godinama unazad apeluje na odrasle da nikako ne ostavljaju decu i kućne ljubimce same u vozilu, čak ni ako su parkirana u hladu.

Zabeleženi su slučajevi, kažu u GZZJ-u, da su deca u vozilima stradala od toplotnog udara i pri spoljnoj temperaturi od 17 stepeni Celzijusovih! Pri spoljašnjoj temperaturi od 27 stepeni , što odgovara srednjoj maksimalnoj temperatura vazduha u našim gradovima tokom leta, temperatura u unutrašnjosti vozila za veoma kratko vreme može dostići čak 55 podeok Celzijusove skale!
“Dovoljno je da ih ostavite samo na kratko, na nekoliko minuta, da nešto obavite, a da za to vreme – naročito ukoliko ste parkirani na suncu, temperatura u kolima značajno poraste”, upozoravu iz GZZJ-a.
Istraživanja Univerziteta Stenford i Centra za kontrolu bolesti, Atlanta, SAD su pokazala da i tokom relativno svežih ali sunčanih dana temperatura u zatvorenom vozilu može dostići visinu opasnu po život. Ukoliko je napolju temperatura 21 stepen za pola sata u zatvorenom vozilu ona može dostići 40 stepeni, a ukoliko je spoljna temperatura 35 stepeni za samo 10 minuta vozilo se zagreva na 46 stepeni.
“Imajte na umu da su deca jako osetljiva na vrućinu, da se ona brzo zagrevaju, a telesna temperatura od 41,6 stepeni može biti fatalna! Imajte na umu posledice koje vi i vaše dete možete imati zbog boravka deteta u pregrejanom vozilu – teško, čak i fatalno oštećenje njegovog zdravlja, a doživotno kajanje za vas!”, upozoravaju iz GZZJ-a
Tokom toplih dana trebalo bi da se pridržavate sledećih saveta:

  • Budite oprezni kada ulazite u vozilo koje je stajalo na suncu! Pre ulaska u vozilo obavezno otvorite sva vrata i gepek i sačekajte nekoliko minuta da se vozilo i površine koje dodirujete (volan i sva sedišta) ohlade.
  • Trudite se da temperatura u vozilu bude prijatna ali ne i previše niska. Preporučljivo je da temperatura u vozilu bude nekoliko stepeni niža od spoljne
  • Ljubimce nikada nemojte ostavljati u vozilu kada je spoljna temperatura iznad 21⁰S, pa čak ni u hladu ili sa spuštenim prozorom. Imajte na umu da psi i mačke ne mogu da se znoje kao ljudi i da oni svoju telesnu temperaturu snižavaju dahtanjem, koje nije efikasno u uslovima kada je vazduh u kolima vreo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.